Lancet-rapport: Upp till 186.000 dödade i Gaza

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Norra Gaza, israeliska trupper, 31 okt 2023. Foto: IDF
Norra Gaza, israeliska trupper, 31 okt 2023.

Den pågående konflikten i Gazaremsan, som började med Hamas attack och den israeliska invasionen i oktober 2023, har redan krävt 37.396 liv enligt rapporter från Gazas hälsoministerium och FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA), men det verkliga antalet döda kan vara mycket högre.

I tidigare konflikter har antalet indirekta dödsfall, såsom de som orsakas av sjukdomar och brist på grundläggande resurser, varierat från tre till femton gånger antalet direkta dödsfall.

Med en försiktig uppskattning av fyra indirekta dödsfall per ett direkt dödsfall kan den nuvarande konflikten i Gaza resultera i upp till 186.000 dödsfall eller ännu fler.

”Det är inte osannolikt att upp till 186.000 eller fler dödsfall kan tillskrivas den nuvarande konflikten i Gaza”, säger experter.

Dessa indirekta dödsfall inkluderar bland annat de som orsakas av brist på medicinsk vård, brist på mat och vatten samt spridning av sjukdomar som inte kan behandlas på grund av den förstörda infrastrukturen.

Medan de direkta dödsfallen till följd av våldshandlingarna redan är förödande, pekar experterna på de långtgående konsekvenserna av den humanitära krisen. Den förstörda vårdinfrastrukturen, de allvarliga bristerna och den ökande svårigheten för befolkningen att fly till säkra platser förvärrar situationen ytterligare.

Läs även: Israel tillämpade Hannibal-direktivet under Hamas-attacken

FN uppskattar att 35% av byggnaderna i Gazaremsan har förstörts, vilket betyder att många kroppar fortfarande kan ligga begravda under rasmassorna. Enligt uppskattningar kan över 10.000 kroppar fortfarande finnas under ruinerna.

En omedelbar vapenvila är nödvändig. Det är också viktigt att noggrant dokumentera lidandet i denna konflikt för historisk ansvarighet och framtida återuppbyggnad, anser rapportförfattarna.

”Vi står inför en humanitär katastrof av enorma proportioner”, säger en talesperson för en internationell hjälporganisation. ”Utan omedelbara åtgärder kommer antalet döda fortsätta att stiga drastiskt”.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq