Ny studie: Mobilmasters strålning orsakar kromosomförändringar

publicerad 13 juli 2024
- Mona Nilsson
Mobilmast för 4G och 5G
Mobilmast för 4G och 5G.

Enligt en ny vetenskaplig undersökning har boende nära mobilmaster förhöjd förekomst av kromosomförändringar i blodet. Det kan medföra ökad risk för cancer och andra sjukdomar. Ändå är de uppmätta strålningsnivåerna långt under Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärde, som emellertid inte skyddar mot skadlig påverkan av längre tids exponering som mobilmaster ger upphov till.

Den nya undersökningen är genomförd i Tyskland av en grupp forskare från Slovakien, Österrike och Tyskland. Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Ecotoxicology and Environmental Safety. Forskarna har tagit blodprov på sammanlagt 24 personer i åldern 24 – 63 år och genomfört analyser av förekomst av bland annat DNA-skador, oxidativ stress  och kromosomförändringar.

Hälften av de deltagande personerna (12) bodde i bostäder som låg mellan 490-1020 meter från närmaste mobilmast och var exponerade för förhållandevis låga nivåer av strålning från mobilmaster. Den andra hälften (12 personer) bodde i bostäder som låg mellan 75-160 meter från mobilmaster. Denna grupp var exponerade för betydligt högre nivåer av strålning från mobilmaster. Samtliga deltagare hade bott i sina bostäder i minst fem år.

Mätningar av strålning i de deltagande personernas sovrum visade klart högre nivåer av strålning från GSM och framförallt från 4G (LTE) i den grupp som bodde 75-160 meter från närmaste mobilmast jämfört med den andra gruppen med 490-1020 meter till masten. I den mest exponerade gruppen konstaterades nivåer av strålning från 4G som i genomsnitt var 12268 μW/m2 i max peak (sk full load) medan den grupp som bodde längre bort än 490 meter hade 109 μW/m2 i max peak (sk full load) i genomsnitt.

Oxidativ stress, DNA-skador, kromosomförändringar

Resultatet visade att förekomsten av oxidativ stress samt DNA-skador var högre i den mest exponerade gruppen jämfört med den lägst exponerade, men inte statistiskt signifikant. Kromosomförändringar i blodet var däremot signifikant förhöjda i gruppen som bodde närmast mobilmaster jämfört med gruppen som bodde längre bort.

Forskarna som genomfört undersökningen, bland dem professor Igor Belyaev, som för 20 år sedan var docent vid Stockholms Universitet men sedan snart 20 år är verksam vid Cancer Research Institute i Bratislava, Slovakien, drar slutsatsen att resultatet som visar ökad oxidativ stress stämmer överens med den alltmer övergripande kunskapsbilden att denna form av strålning orsakar oxidativ stress.

Studien visar således att långvarig, kronisk exponering för strålning som uppträder inom ett avstånd på 75 – 160 meter från mobilmaster (GSM samt LTE)  orsakar signifikant förhöjd förekomst av kromosomförändringar samt orsakar ökad (ej signifikant) oxidativ stress samt DNA-skador.

Kromosomförändringar kan i sin tur leda till olika former av cancer och genetiska sjukdomar.

Belyaev är medlem i den internationella strålskyddskommissionen ICBE-EMF och han visade redan för många år sedan att celler får svårare att reparera DNA-skador av exponering för mobilstrålning samt att effekterna är beroende av använd frekvens.

Långt under Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärde

De uppmätta nivåerna som orsakar dessa skadliga förändringar är emellertid fortfarande långt under Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärde för tillåten strålning från mobilmaster.

Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärde skyddar emellertid inte mot dessa skador utan endast mot omedelbar uppvärmning som uppstår då strålningen är extremt hög. Därför är referensvärdet hårt kritiserat av majoriteten av forskarna inom området.

Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärde mäts i ett värde som kallas Root Mean Square (RMS) som är ett sorts medelvärde och detta under sex minuter. I den mest exponerade gruppen som bodde inom 75 till 160 meter från masten uppmättes mellan 54-804 μW/m2

Det innebär att strålningen i den mest exponerade gruppen från 4G som hade ökad förekomst av kromosomförändringar hade extremt mycket lägre nivåer av strålning än Strålsäkerhetsmyndighetens referensvärde som ju saknar skydd mot dessa skadliga effekter.

Uppmätt strålning jämfört med Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) referensvärde

                             kromosomförändringar                    SSM (endast uppvärmning)

4G                                54 – 804 μW/m2                                          10 000 000 μW/m2

Igor Belyaev och hans forskarkollegor anser att den förhöjda förekomsten av kromosomförändringar kan ge en biologisk förklaring till resultat som tidigare visat signifikant förhöjd risk för cancer bland personer som exponerats för förhöjda nivåer av strålning från mobilmaster.

Studien visar att flera års exponering för strålning från mobilmaster leder till att kroppens immunförsvar inte klarar av att förhindra uppkomsten av nya kromosomförändringar, skriver forskarna.

 

Text: Strålskyddsstiftelsen

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq