Ryssland slår ut militärbas i ukrainska ”New York” med FAB-3000-bomb

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 juli 2024
- NewsVoice redaktion
FAB-3000 släpps i "New York"
FAB-3000 släpps i "New York"

Ryssland har på senare tid i ökad takt använt kraftfulla FAB-3000-bomber för att slå ut NATO-stödda ukrainska stridsledningscentraler. I den senaste attacken slogs en ledningscentral ut i den ukrainska orten ”New York” normalt stavat Niu York.

RT skriver att Rysslands nya 3 ton tunga högexplosiva bomb FAB-3000 användes mot en ukrainsk position i New York i Folkrepubliken Donetsk. Den slog ner rakt på kommandocentralen och dödade minst 60 soldater. Byggnaden ska ha försvunnit spårlöst.

Tidigare i år rapporterade ryska kanaler att Ryssland totalförstört en militär ledningscentral med 150 personer varav många ska ha varit befäl från flera NATO-länder.

Rysslands försvarsministerium har ännu inte kommenterat den senaste attacken.

FAB-3000.
Rysslands tidigare försvarsminister Sergei Shoigu inspekterar en FAB-3000. Foto: Ryska statliga medier.

FAB-3000 användes enligt uppgifter för första gången för två veckor sedan i Kharkovregionen. Västerländska experter varnar för att FAB-3000 med utfällbara vingar och satellitnavigering, utgör ett mycket allvarligt hot mot den ukrainska militären.

Ryska militärexperter har sagt att FAB-3000-bomberna har en slagkraft som är tillräcklig för att förstöra även de starkaste befästningarna och att den nya tekniken gör det möjligt att träffa mål med hög precision.

 

RT skriver att amerikanska Defense News (Defensenews.com) tidigare i veckan meddelat att Ryssland under de senaste månaderna har använt denna typ av vapen mot Ukrainas frontlinjetrupper. ”För närvarande har Ukraina få motmedel mot glidebombsattacker”, enligt Defense News.

New York (Niu York) i Ukraina
New York (Niu York) i Ukraina. Google Maps

RT skriver att bosättningen New York först dök upp på kartorna i mitten av 1800-talet och att historiker menar att det är relaterat till en amerikansk entreprenör, som verkade i byn, medan andra kopplar det till mennonitiska bosättare som kom från staden Jork i Tyskland.

Vladimir Putin säger beskjutningarna med FAB-3000-bomber är ett svar på de ukrainska truppernas rutinmässiga beskjutningar av ryska bosättningar och rysk civil infrastruktur i gränsregionerna, vilket kräver att en militärfri ”sanitär zon” skapas.

 

Källor

  • RT: Russia strikes New York in Donbas with giant bomb
  • Telegram


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq