Saudiarabien hotar att sälja europeiska skuldinnehav om G-7 beslagtar ryska tillgångar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 22:13
- NewsVoice redaktion
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman, kronprins och premiärminister i Saudiarabien

Tidigare meddelade Saudiarabien om att landet kan sälja delar av sina europeiska skuldinnehav om G-7 beslutar att beslagta nära 300 miljarder dollar av Rysslands frysta tillgångar, rapporterar Bloomberg.

Saudiarabiens finansministerium informerade några av sina motsvarigheter i G-7 om sitt motstånd mot ett beslagtagande, som var tänkt att stödja Ukraina. Saudierna nämnde specifikt skulder utfärdade av den franska statskassan, enligt två källor.

I maj och juni undersökte G-7 olika alternativ angående de ryska centralbankens blockerade medel, varav de flesta finns i Europa. Gruppen kom till slut överens om att använda de genererade vinsterna och låta tillgångarna vara orörda, trots USA:s och Storbritanniens påtryckningar för att överväga djärvare alternativ, inklusive ett direkt beslag, skriver Bloomberg den 9:e juli.

Kungarikets innehav av euro och franska obligationer kan uppgå till tiotals miljarder euro, men är sannolikt inte tillräckligt stora för att göra någon större skillnad vid en försäljning, menar Bloomberg.

Saudiarabiens ställning ändrades efter att G-7-länderna antog ett förslag som inte exproprierade tillgångarna. Det var oklart om Saudiarabien agerade av egenintresse — rädda för att ett beslag skulle skapa ett prejudikat som kunde användas mot andra länder i framtiden — eller av solidaritet med Ryssland.

Oavsett motiv betonar Saudiarabiens drag dess växande inflytande på världsscenen och G-7:s svårigheter att samla stöd från globala sydländer (Global South) för Ukraina. Under kronprins Mohammed har Saudiarabien alltmer positionerat sig som en diplomatisk stormakt och har uttryckt att de vill medla mellan Kiev och Moskva, fortsätter Bloomberg.

Vid ett toppmöte i Italien i juni, efter månader av diskussioner, kom G-7-ledarna överens om en finansiell struktur som kommer att ge Ukraina cirka 50 miljarder dollar i nytt stöd. De sju medlemsländerna och EU kom överens om att ge lån som kommer att återbetalas med vinsterna från Rysslands frysta tillgångar, som uppskattas generera mellan 3 och 5 miljarder euro årligen. G-7 och EU håller på att slutföra mekanismerna för planen, skriver Bloomberg.

Saudiarabien är världens största exportör av råolja och dess centralbank har nettovalutareserver på 445 miljarder dollar. Landets suveräna förmögenhetsfond har nästan 1 biljon dollar i tillgångar.

Murad Sadygzade som är MENA-forskare, SDG-specialist och ordförande och grundare av HSE Middle East Club, skriver i en opinionsartikel den 18:e juli i RT att de traditionella begreppen om privat egendom står under hot i dagens värld av ekonomisk och politisk instabilitet.

Juridiska system och internationella avtal som skyddar egendomsrättigheter möter nya utmaningar, vilket leder till omvärdering av traditionella uppfattningar och sökandet efter nya sätt att skydda intressen.

I detta sammanhang har Saudiarabien reagerat starkt mot G7-ländernas förslag att beslagta frysta ryska tillgångar för att stödja Ukraina, vilket kan påverka de globala finansmarknaderna och internationella relationer.

Saudiarabiens växande ekonomiska inflytande, särskilt genom dess statliga investeringsfond (PIF), understryker kungadömets strategiska ambitioner och landet påverkar den globala ekonomiska och politiska dynamiken.

Samtidigt ifrågasätter landets steg mot avdollarisering framtiden för den amerikanska dollarn som världens dominerande valuta. Dessa händelser markerar en potentiell förändring mot ett multipolärt valutasystem, menar Sadygzade.

Dessa förändringar i det internationella finansiella och politiska landskapet pekar på ett skifte från den gamla världsordningen, där västvärlden hitills dominerat, mot nya mekanismer för global styrning, menar Sadygzade.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq