Secret Service hade ingen agent på taket – Det var för sluttande trots att det var nästan platt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 8:42
- NewsVoice redaktion
Arenan där Trump sköts i Butler, Pennsylvania.

Kimberly Cheatle, chef på Secret Service, säger att de inte kunde ha en agent på taket där Trump-skytten fanns eftersom det var ”sluttande” och det innebar en säkerhetsrisk för personalen. Sluttningen på taket var minimal.

Trump överlevde mordförsöket i Butler, Pennsylvania i lördags och kom undan endast med ett skadat öra, men en mötesdeltagare dödades och två andra skadades allvarligt.

”Den byggnaden i synnerhet har ett sluttande tak på sin högsta punkt. Detf inns alltså en säkerhetsfaktor som gör att vi inte skulle vilja ha någon på ett sluttande tak”, sa Cheatle till ABC News på tisdagen. ”Så vi fattade beslutet att säkra byggnaden inifrån.”

Beslutet innebar att skytten Thomas Matthew Crooks, som lyckades avfyra flera skott med sitt automatvapen, kunde klättra upp på en fabriksbyggnad från vars tak han hade fri sikt till Trump endast 120 meter bort. Taket där skytten låg var dock än mindre sluttande än de två taken bakom scenen, där Secret Service hade placerat ut flera krypskyttar.

Dan Bongino, en före detta Secret Service-agent och Joe Kent, en tidigare officer i arméns specialstyrkor, ifrågasätter Kimberly Cheatles bedömning och uttalande. Båda menar att det vore självklart att ha agenter på alla taken närmast runt rallyt.

Cheatle vägrar avgå från sin position med stöd av ministern för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas, som säger att han har ”100% förtroende” för Cheatle.

Den närmaste skyddsstyrkan runt Trump bestod av tre kvinnor som var mycket kortare än Trump. Normalt ska personal runt en skyddad person vara minst lika långa, men Kimberly Cheatle, som utsetts av president Joe Biden, prioriterade mångfald, rättvisa och inkludering (DEI), till exempel att anställa fler kvinnor och minoriteter.

”DEI är en sak, kompetens och effektivitet är en annan, och jag såg DEI där ute ”, sa Chris Swecker, tidigare biträdande chef för FBI, till New York Post.

 

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq