Svensk ”superbomb” återkallad – Chanslös mot Rysslands telekrigssystem

Enligt Reuters handlar det om Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB)

publicerad Igår 12:01
- Kristoffer Hell
NATO-chefen Jens Stoltenberg och Ulf Kristersson vill inte berätta om det hemliga svenska SAAB-vapnet.
NATO-chefen Jens Stoltenberg och Ulf Kristersson vill inte berätta om det hemliga svenska SAAB-vapnet. Montage av NewsVoice.

Den 9 juni 2024 rapporterade Expressen om en nytt hemlig ”superbomb” som skulle sättas in mot Ryssland i kriget i Ukraina. En månad senare, den 11 juli publicerar tidningen en kort notis på 39 ord om att vapnet tagits ur bruk.

Expressen:

”SAABs nya högteknologiska bomb har fallit platt hos det ukrainska försvaret. Bara månader efter att ukrainska militären fick SAABs och Boeings nya GLSDB beslutar man att ta bomberna ur bruk.”

Enligt brittiska Reuters handlar det om Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), robotar avfyrade från marken med 160 kilometers radie och som SAAB påstår inte kan bli mycket träffsäkrare. SAAB menar att projektilen på det avståndet kan träffa en yta motsvarande radien på ett bildäck.

Problemet med det svensk-amerikanska ”supervapnet” är att Rysslands telekrigssystem rutinmässigt slår ut robotarnas navigationsystem och förmåga att detonera vilket gör att de beskrivs som ”värdelösa” då de sällan, eller aldrig, träffar sina mål eller inte briserar.

Rysslands telekrigssystem

Enligt ryska RT, som i sin tur citerar amerikanska Wall Street Journal, tog det ryska styrkor bara veckor att utveckla ett motmedel mot NATO:s GPS-styrda robotar. Lösningen för Rysslands telekrigssystem var att skicka felaktiga GPS-koordinater till robotarna, som flög vilse, samt neutralisera tändanordningarna så att bomberna inte kan brisera.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq