Pål Jonson signerade försvarssamarbete med New Yorks nationalgarde

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 juli 2024
- NewsVoice redaktion
ÖB Micael Byden, USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III och försvarsminister Pål Jonson
ÖB Micael Byden, USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III och försvarsminister Pål Jonson på Muskö örlogsbas, 2023.

Den 12 juli undertecknade Sveriges försvarsminister Pål Jonson en avsiktsförklaring om försvarssamarbete med delstaten New York, i samarbete med New Yorks nationalgarde. Avtalet är en del av State Partnership Program (SPP) och markerar ett fördjupat samarbete mellan Sverige och USA.

”Avtalet med delstaten New York stärker samarbetet på försvarsområdet mellan Sverige och USA ytterligare. Det bidrar till ökat utbyte mellan Försvarsmakten och New Yorks nationalgarde, vilket ökar försvarsförmågan”, säger försvarsminister Pål Jonson.

Den svenska regeringen ansökte om att bli nominerad till SPP-samarbetet i april 2023, och i juni 2024 fattade USA försvarsminister beslut om att erbjuda Sverige ett samarbete med New York.

Undertecknandet ägde rum i One World Trade Center i New York och involverade Marcos Soler, biträdande chef med ansvar för allmän säkerhet i delstaten New York, generalmajor Raymond F. Shields, samt försvarsminister Pål Jonson och generalmajor Johan Pekkari.

Det planerade samarbetet kommer att konkretiseras i en detaljerad plan med gemensamma aktiviteter mellan Försvarsmakten och New Yorks nationalgarde. Samarbetet syftar till att öka den militära förmågan hos båda parter och kan inkludera delning av koncept, idéer och lärdomar, gemensamma övningar, samt deltagande i varandras övningsverksamheter.

För att stödja samarbetet kommer New Yorks nationalgarde att placera en förbindelseofficer på den amerikanska ambassaden i Stockholm.

State Partnership Program etablerades 1993 och innefattar alla 54 amerikanska delstater och territorier, som idag har samarbeten med drygt hundra länder runt om i världen. Exempelvis har Norge ett samarbete med Minnesota och Finland med Virginia.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq