Kommentar: SVT:s rapportering om Rysslands ekonomi allt mer desperat

"En uppvisning i konsten att producera vinklade narrativ"

publicerad Idag 7:03
- Kristoffer Hell
SVT:s rapportering om Rysslands ekonomi.
SVT:s rapportering om Rysslands ekonomi.

Den svenska statsfinansierade televisionens rapportering om Ryssland blir allt mer propagandistisk. Nu senaste handlar det om den ryska ekonomin, som chefredaktörer på SVT uppenbarligen inte vill ska gå bra.

I en artikel från den 26:e juli 2024 signerad Markus Aamisep tar SVT ett debattinlägg från The Guardian undertecknad av åtta europeiska politiker och gör en höna av en fjäder och presenterar slutsatsen:

”Det kommer att sakta, men säkert bli sämre och dyrare för den ryska befolkningen att leva det liv som de vant sig vid. Man ska tänka på det som en pyspunka som kan råka ut för en större kris på vägen” – T. Becker, Östekonomiska imstitutet, Handelshögskolan

Undertecknare av inlägget i The Guardian är finansministrar från ett antal NATO-medlemmar i lätt- och mellanviktsklassen: Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen samt Sveriges Elisabeth Svantesson.

SVT:s artikel liknar mer en besvärjelse — en slags uppvisning i konsten att producera fejknarrativ i motsats till faktabaserade nyheter. Artikeln kan ha publicerats som en reaktion mot vad brittiska the Economist och BBC tidigare rapporterat, att den ryska ekonomin åter trotsar olyckskorparna:

”Internationella Valutafonden (IMF) förväntar sig att den ryska ekonomin växer med 3,2% i år, betydligt mer än för Storbritannien, Frankrike och Tyskland.”

Bakgrunden är att Ryssland befinner sig under sanktioner från Väst sedan den amerikanska statskuppen i Ukraina 2014 vilket eskalerade ytterligare när rysk trupp i början på 2022 gick in i östra Ukraina för att där skydda den etniska ryska befolkningen från den av USA stödda Zelenskyregimens pågående folkmord.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq