Antifaaktivist sköt Trump – Minst två döda och två allvarligt skadade

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Mordförsökpå Donald Trump 13 juli 2024, Pennsylvania.
Mordförsökpå Donald Trump 13 juli 2024, Pennsylvania. Skytten sköts till döds.

Skottlossning inträffade under Donald Trumps tal i Butler, Pennsylvania. Trump duckar bakom podiet medan Secret Service-agenter täcker honom. Han fördes sedan i väg med blod på örat och kinden.

Artikeln uppdateras kontinuerligt, senast kl 16:28, 14 juli

Donald Trump höll ett rally i Pennsylvania och mitt under talet hördes 7-9 skott från minst ett vapen. Skytten och minst en publikmedlem är döda, meddelar Secret Service. Två andra i publiken är kritiskt skadade, meddelar CNN.

Kevin Rojak på FBI säger att man såg skytten på taket först när han avlossade skotten. Flera misstänkta händelser rapporterats in av privatpersoner strax före skjutningen, men Secret Service valde att inte agera. Skytten är identiferad som Thomas Matthew Crooks.

Trump skriver på sociala medier att han blev skjuten och träffad av en kula i ”övre delen av mitt högra öra”, men är okay efter omständigheterna.

Secret Service meddelar att skytten avfyrade flera skott från ett hustak utanför rallyt innan han dödades av agenter. Skottlossningen utreds som ett mordförsök. Två män rapporteras döda, varav en i publiken.

Trump på Truth Social:

”Jag vill tacka United States Secret Service och alla brottsbekämpande myndigheter för deras snabba reaktion på den skottlossning som just ägt rum i Butler, Pennsylvania.

Framför allt vill jag framföra mina kondoleanser till familjen till den person på rallyt som dödades, och även till familjen till en annan person som skadades svårt. Det är ofattbart att en sådan handling kan äga rum i vårt land.

Inget är känt i nuläget om skytten, som nu är död.

Jag blev skjuten med en kula som gick igenom övre delen av mitt högra öra. Jag visste omedelbart att något var fel eftersom jag hörde ett susande ljud, skott och kände omedelbart hur kulan slet sig genom huden. Mycket blödning ägde rum, så jag insåg då vad som hände.”

Thomas Matthew Crooks, enligt New York Post
Thomas Matthew Crooks, enligt New York Post

Thomas Matthew Crooks

Skytten har identifierats som den extremvänsterorienterade antifaaktivisten Thomas Matthew Crooks en tjugoårig man från Bethel Park, Pennsylvania. Han ska använt ett automatvapen av typen AR-15 vid mordförsöket, enligt FBI. Mannen sköts i huvudet av en krypskytt från Secret Service mycket snabbt efter att mannen dock hunnit avlossa flera skott.

Crooks är associerad till våldsövergrepp och flera antifagrupper som tex: Seattle Antifa Collective, New York City Antifa, Los angelese Antifa Network och Chicago Anti-Racist Action, enligt Assets Magazine, men uppgifterna är inte bekräftade av annan källa.

CNN skriver att vapnet som användes var ett AR-vapen, enligt en person som är bekant med utredningen.

”Myndigheterna använde pistolen för att hjälpa till att fastställa skyttens identitet, eftersom han inte hade identifiering på sig, enligt brottsbekämpande källor.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq