Tyskland förbereder sig för potentiell militär konflikt med Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Saber Junction 22 2-503 PIR Airborne Op
Övningen Saber Junction, 2022, i bla Tyskland

Tyska försvarsministeriet har utarbetat beredskapsplaner för en eventuell militär konflikt med Ryssland, rapporterar Der Spiegel och Bild. Enligt dokumentet förväntas Tyskland spela en nyckelroll som transitland för NATO-trupper, där befolkningen och civila tjänster ska bistå utländsk militär personal.

Förra månaden uppdaterade den tyska regeringen officiellt sina krigstidsriktlinjer för första gången sedan 1989, vilket nu inkluderar åtgärder som obligatorisk värnplikt och tvång på tillverkare att producera krigsmateriel.

Under den klassificerade ”Operativ plan för Tyskland” (OPLAN DEU) ska landet kunna organisera transporten av 800.000 NATO-trupper och cirka 200.000 fordon, inklusive stridsvagnar, från hamnar i Nederländerna och Belgien till öst inom tre till sex månader.

Flera viktiga motorvägar skulle användas för detta ändamål, vilket innebär att de skulle stängas för civil trafik. Lokalsamhällen förväntas förse den passerande militären med mat, boende, viloplatser och bränsle, hävdar medierna.

Ralph Tiesler, president för Förbundsmyndigheten för civilskydd och katastrofhjälp, förutspår att ”fiendeaktörer kan vidta åtgärder för att förhindra eller försena NATO-truppernas rörelser”, genom sabotage eller missilattacker. Tysk polis och räddningstjänst skulle behöva prioritera skyddet av dessa viktiga rutter och hantera följderna av eventuella attacker.

Enligt tyska Bild, som citerar en talesperson från försvarsministeriet, skulle Tyskland också behöva upprätta ett stort krigsfångeläger på sin mark vid en militär konfrontation med Ryssland.

Bundeswehrs generalinspektör Carsten Breuer uppskattar att Berlin har fram till 2029 på sig att förbereda sig för en potentiell militär konflikt med Moskva, då Ryssland då skulle kunna vara i en position att attackera NATO.

Lokala samhällen gör redan förberedelser och håller övningar för detta värsta scenario. Enligt Der Spiegel, med hänvisning till en borgmästare i en namnlös stad, har lokalbefolkningen inte visat någon större entusiasm för dessa ansträngningar.

”Endast några få har hittills förstått vad ’epokskiftet’ innebär”, citerade mediekanalen tjänstemannen.

Medan flera NATO-medlemsstater har påstått att Ryssland planerar att attackera den USA-ledda militäralliansen, avfärdade Rysslands president Vladimir Putin förra månaden sådana påståenden som ”nonsens”. Han anser att de som driver sådana narrativ har ”blivit helt galna”.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq