Viktor Orban avslöjar hur mötet med Putin arrangerades och hur Putin tänker

Viktor Orbans fredsturné till Ukraina, Ryssland, Kina, Washington (NATO-möte) och senast Donald Trump.

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Viktor Orban intervjuas av Die Weltwoche
Viktor Orban intervjuas av Die Weltwoche, 6 juli 2024

Ungerns premiärminister Viktor Orban avslöjar att mötet med Vladimir Putin efter Zelensky arangerades på stående fot med syftet att hemlighålla det från USA, NATO och EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell Fontelles.

Orban säger att han har en andlig-kristen drivkraft och att han genomför sin fredsturné på eget bevåg.

Han intervjuas på ett ungerskt militärplan av kanalen Die Weltwoche.

Orban:

[Kritikerna säger att] jag är vän med Putin, men jag är vän med ungrarna och vän med fred. Det är väldigt viktigt. Jag är en fredsvän. Anledningen till att jag förhandlar med Putin är att jag letar efter det snabbaste sättet att stoppa kriget och skapa fred.”

[När det gäller hur mötet förbereddes] det förbereddes på ett helt hemligt sätt. Först åkte jag till Kiev för att träffa Zelensky. När det var avklarat började jag organisera mötet med Putin.

Tänk att organisera ett sådant möte två dagar senare.”

Die Weltwoche: När gjorde du det – på motorvägen, på väg tillbaka från Kiev till Budapest?

”Nej, jag skickade ett hemligt meddelande till utrikesministern [Péter Szijjártó] om att organisera det eftersom telekommunikationer övervakas av de andra ”stora killarna”.

Jag försökte hålla det under radarn till dess att de märkte att ett ungerskt militärplan bad om tillstånd att få flyga över Polen. Det var då det läckte ut, men fram till dess var det under kontroll.

”Because telecommunication is totally under surveillance of other big guys. And I tried to keep it under the carpet as much as I was. Till they realized that there is an airplane hired or asking for the Hungarian military plane, asking for permission to fly over Poland.”

Jag kommer att ha några möten nästa vecka som kommer att vara lika överraskande och under strikt kontroll.”

”Hur som helst, tillbaka till ryssarna – hur ska man förbereda sig mentalt?

”Att skapa fred är en kristen handling; det är en handling som bygger på en kristen attityd. Om man närmar sig fred på ett politiskt sätt blir man mer byråkratisk – vilken typ av förhandlingsbehörighet man har, vad rådet kommer att säga, vad rådets höga utrikespolitiska representant, herr Borrell, kommer att säga.

Det blir mer komplicerat. Om man vill agera moraliskt – fred är en moralisk fråga – måste man förbereda sig andligt. Det är vad jag har gjort.

Jag fattade ett beslut, medveten om att dåliga reaktioner skulle komma från Väst och Bryssel, men övertygad om att detta är det enda sättet och att detta är den plikt jag nu måste fullgöra.

Jag är fortfarande den enda västliga ledaren som kan tala med både Kiev och Moskva. Alla andra har skapat en situation där de inte har någon chans till direkt kommunikation med de två huvudaktörerna, särskilt inte med ryssarna.”

Die Weltwoche: Vad fick ni för intryck av Putin? Är han en bitter man? Är han en man som känner sig lurad, sviken? Är han i stridsläge? Är han i fullt konfrontationsläge mot väst?

”För det första kom vi 2009 överens om att grunden för vårt samarbete skulle vara ömsesidig respekt, och det håller vi. Så jag vet inte hur han beter sig när han är förolämpad, för det har jag aldrig gjort. Så alla förhandlingar och samtal med honom var alltid med gott humör.”

”Det är det första. För det andra är han till mer än 100 procent en rationell person. När han förhandlar, när han börjar förklara en punkt, när han lägger fram ett förslag och säger ja eller nej, är han superrationell.”

”Det var en stor sak för Ryssland. Jag talade med många journalister. De sa att det är en stor nyhet i Ryssland att en representant för Europeiska unionen kommer till Ryssland. Många journalister från Russia Today, men också från rysk television, sa att det finns ett stort intresse och att det var mycket uppmärksamhet.”

Die Weltwoche:  Var det en historisk vecka för dig personligen att träffa dessa två krigsledare så nära i tiden, inom några dagar – en historisk vecka…?

”Den mycket viktigare frågan är fred och krig.

Glöm inte att under den här intervjun har minst ett dussin unga killar dött vid frontlinjen. Varje minut finns det änkor, barn utan fäder, föräldralösa barn. Det som pågår är så fruktansvärt, så känslomässigt oacceptabelt, så illa.

Detta är min motivation, oavsett vilket politiskt pris jag måste betala i Bryssel. Jag försöker göra något eftersom jag befinner mig i en speciell position – som [EU] rådets roterande ordförande och en person som har möjlighet att tala med alla.”

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Viktor Orban