Utredning – Amerikanska och tyska kemvapen i Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 19:43
- NewsVoice redaktion
Militär övning för strålningsolyckor i Bolsoi Kamen, Ryssland, 2013. Foto: Kovalenko Alexander för SIPRI.org
Militär övning för strålningsolyckor i Bolsoi Kamen, Ryssland, 2013.

Ryssland utreder kemvapenattacker mot Ryssland i Kurskregionen. Enligt utredningen använder Ukraina kemiska vapen som sannolikt kommer från USA och Tyskland.

På måndagen rapporterade den tillförordnade guvernören Aleksey Smirnov att en rysk reparatör hade hamnat under beskjutning från ukrainska styrkor och drabbats av förgiftning. Generallöjtnant Igor Kirillov, som är chef för de ryska kemiska och biologiska försvarsstyrkorna, delade med sig av de preliminära resultaten av en utredning som hans trupper genomfört, skriver RT.

”Det var rökammunition. Det rökproducerande ämnet är typiskt för ammunition som används av USA och Tyskland när det gäller dess sammansättning … Det är baserat på hexakloretan och zinkoxid”, sa han till nyhetsbyrån Zvezda TV.

Kirillov meddelar att militären och hälsoministeriet organiserat en insamling av kemprover på platsen för den rapporterade attacken i enlighet med kraven från Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

De ryska försvarsstyrkorna mot kemiska och biologiska vapen uppger att de har identifierat 400 incidenter där kemiska vapen har använts av Ukraina sedan krigsstarten 2022.

Protester i Tyskland

I Berlin samlades 12.000 demonstranter under parollen ”Peace and Freedom” i början på augusti för att protestera mot Tysklands militära utrikespolitik och landets vapenleveranser till Ukraina.

Demonstrationen, som organiserades av Querdenker-grupper, hade blå flaggor och banderoller mot missiler, med slagord som ”Inga amerikanska missiler på vår mark!” och ”Inga vapenleveranser!”

Demonstranterna krävde Tysklands utträde ur NATO.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq