Bangladeshs störtade premiärminister säger att USA låg bakom kuppen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 22:03
- NewsVoice redaktion
Sheikh Hasina
Sheikh Hasina

Bangladeshs tidigare premiärminister Sheikh Hasina, som under en statskupp i förra veckan flydde till Indien i en helikopter, bryter tystnaden genom att anklaga USA för att ha legat bakom kuppen.

Uttalandet kommer några dagar efter att den indiska regeringen sagt att den analyserar möjligheten att en ”utländsk hand” ligger bakom den politiska krisen i Bangladesh, skriver The Print.

Reuters har en annan version som menar att orsaken till hennes flykt var att ”hundratals människor dödats i ett tillslag mot demonstrationer som började som protester mot jobbkvoter vilket ”svällde till en rörelse som krävde hennes avgång”.

Nu hävdar Sheikh Hasina att det var USA som krävde att få tillgång till mark för militärbaser.

”Jag hade kunnat sitta kvar vid makten om jag hade lämnat St Martin och Bengaliska viken till Amerika”, sa hon i ett meddelande till sina anhängare i Awami League på lördagen, som The Print tagit del av.

Regeringen Hasina har under många år haft ansträngda relationer med USA. Inför valet i januari i år sa hon att ”en vit man” hade erbjudit henne en smidig återkomst till makten i utbyte mot en flygbas, skriver The Print.

Hasina varnar nu den nya interimsregeringen för att låta sig ”utnyttjas” av sådana utländska makter.

”Jag avgick så att jag inte skulle behöva se processionen av döda kroppar. De ville komma till makten över era (studenternas) kroppar, men jag tillät det inte”.

”Om jag hade varit i landet idag hade kanske fler liv gått till spillo och mer välstånd hade förstörts”.

Över 300 personer dödades i studentprotesterna mot Hasina. USA, Storbritannien, Kanada och andra länder har krävt utredningar av studenternas död. Med den nya interimsregeringen i Dhaka sa Washington att man hoppas att den kommer att ”staka ut en demokratisk framtid” i Bangladesh, förklarar The Print.

Modus operandi återkommer när Washington och alliansstater byter regeringar runt om i världen och det pratas alltid om att USA hjälper till med att skapa ”demokrati”. I samma linje anklagar brittiska BBC Hasina för att vara en auktoritär ledare. Västmedier arbetar i samverkan med Five Eyes-stater* som tex USA och England (redaktionens anmärkning).

Mohammed Yunus, som leder den nya interimsregeringen i Bangladesh, tros ha starka band till USA. Enligt Wikileaks har han tidigare haft täta möten med amerikanska diplomater för att ”beklaga” läget i den bangladeshiska politiken, skriver The Print som tillägger att ”USA är också Bangladeshs största utländska direktinvesterare”.

Sheikh Hasina lovar att hon ska återvända till hemlandet:

”Jag kommer att återvända snart inshallah. Nederlaget är mitt, men segern är det bangladeshiska folkets”, sa hon.

 

*The Five Eyes (FVEY) is an anglosphere intelligence alliance comprising Australia, Canada, New Zealand, the United Kingdom, and the United States. (Wikipedia)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq