Moskva: EU:s nazistiska arvingar hatar Ryssland på genetisk nivå

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 6:00
- NewsVoice redaktion
Maria Zakharova

RT skriver att Lettland underblåser konflikten i Ukraina genom att förse Kiev med hundratals drönare, enligt Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet.

Lettlands försvarsminister Andris Spruds avslöjade i förra veckan att den baltiska nationen har förberett ytterligare en leverans av 500 inhemskt tillverkade stridsdrönare till Ukraina.

Det lettiska försvarsministeriet meddelade i början av juli att man skulle förse Kiev med så många som 2500 strids-UAV:er till ett värde av totalt 40 miljoner kr inom en månad.

Den lettiska eliten hatar Ryssland

I en intervju med RIA Novosti på onsdagen sa Maria Zakharova att det inte finns något överraskande med leveransen, med tanke på den djupt rotade russofobin som gör att den lettiska eliten hatar Ryssland.

Zakharova:

”Det lokala politiska etablissemanget består nästan uteslutande av ideologiska arvtagare till [nazistiska] Waffen SS, som hatar Ryssland på en genetisk nivå och försöker göra upp historiska räkningar med landet”.

”Riga lägger medvetet bränsle på elden och provocerar fram en geografisk utvidgning av fientligheterna och är öppet skadeglada över det faktum att lettiska vapen används av Vladimir Zelenskijs regim för att döda civila och beskjuta ryska städer.”

Lettlands ”fientliga” agerande ”kan dock bara förlänga Kievregimens lidande och kommer inte att påverka resultaten av den särskilda militära operationen”.

Zakharova tillade att alla som är inblandade i brott mot Ryssland i slutändan kommer att straffas.

RT skriver att Moskva upprepade gånger har uttryckt oro över den nazistiska ideologins återkomst i de baltiska staterna, liksom över vad man uppfattar som en inskränkning av rättigheterna för den rysktalande befolkningen i regionen.

Ryska ledningen har sagt att ”avnazifieringen” av Ukraina är ett av de viktigaste målen för den pågående militära kampanjen. Därför är många ryska stridsfordon märkta med ett stort Z.

Stridsvagn av modellen Abrams M1A och infällt en rysk drönare sekunden innan den slår ut en Abrams-vagn i Ukraina, mars 2024. Foton: US Depratement of Defense och ryska försvarsmakten.
Ryssland använder också stridsdrönare. Den amerikanska stridsvagnen Abrams M1A och infällt en rysk drönare sekunden innan den slår ut en Abrams-vagn i Ukraina, mars 2024. Foton: US Depratement of Defense och ryska försvarsmakten.

Ukraina har rutinmässigt använt drönare för långdistansattacker mot ryska städer, och många av attackerna har riktats mot kritisk samhälls- och energiinfrastruktur samt bostadshus, fortsätter RT.

Moskva har konsekvent fördömt västvärldens vapenleveranser till Kiev och hävdat att de gör västvärlden till en direkt deltagare i fientligheterna.

Eftersom krigföring med drönare har framstått som en av de viktigaste dimensionerna i konflikten i Ukraina tillkännagav Lettland i maj en plan för att skapa ”en armé av drönare” och signalerade sin avsikt att investera 20 miljoner euro i detta syfte bara under 2024, avslutar RT.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq