Demonstration på Hiroshimadagen 6 augusti: Aldrig mer ett Hiroshima eller Nagasaki!

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 12:23
- NewsVoice redaktion
Ulf Sandmark, NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och Antony J. Blinken, USA:s utrikesminister.
Ulf Sandmark, NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg och Antony J. Blinken, USA:s utrikesminister. Montage: NewsVoice

Schillerinstitutet arrangerar en demonstration mot kärnvapen på Hiroshimadagen 6 augusti i Stockholm på Odenplan kl 17-19 . ”Risken för kärnvapenkrig har aldrig varit mer överhängande”, varnar arrangören.

Den 6 augusti 2024 är det 79 år sedan USA bombade Hiroshima och Nagasaki i Japan. Fredsvänner över hela världen demonstrerar den 6 augusti för att påminna om att kärnvapenkrig aldrig bör utkämpas och aldrig kan vinnas.

”En internationell kör av röster måste nu överrösta det ständiga talet om krig och ropa på fred!”

Relaterat: Eventet har en sida på Facebook

Arrangören argumenterar:

”Efter det kalla krigets slut, gavs en möjlighet till global fred. Idag har NATO utvidgats ända fram till Rysslands gränser. USA har lämnat nästan alla nedrustningsavtal för kärnvapen. Det har utlöst en ny kapprustning av kärnvapnen utan några sådana skyddsnät.

På NATO-toppmötet i Washington tidigare i sommar beslutades att skicka F16-plan till Ukraina, flygplan som kan bära de i Europa stationerade kärnvapnen av typen B-61. Samtidigt bestämde USA att till 2026 utplacera långdistansrobotar för kärnvapen i Tyskland. När NATO nu inte har tillräckligt med vapen åt Ukraina finns bara kärnvapnen att ta till.”

Rörelsen Humanity for Peace, som är ett projekt inom Schillerinstitutet, bygger en koalition, tvärs över alla ideologier, för att stoppa den pågående upptrappningen till ett kärnvapenkrig. Vi vägrar att låta mänskligheten gå under på grund av galenskap.

Vi kräver:

  1. Omedelbart eldupphör i Ukraina och Israel och villkorslösa fredssamtal.
  2. Omedelbart upphörande av all vapenexport till Ukraina och Israel.
  3. Upplös NATO och uppdelningen av världen i geopolitiska block!
  4. Skapandet av en ny internationell säkerhetsarkitektur för fred och ekonomisk utveckling. Denna nya arkitektur måste ta hänsyn till säkerheten för varje fri nation, stor som liten.

Läs om den historiska enhetsmanifestationen för fred på Hiroshimadagen förra året.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq