Storbritannien skakat efter knivattacken i Southport – Döda barn och efterföljande upplopp

publicerad Idag 5:56
- Kristoffer Hell
Southport-attacken, 27 juli, 2024.
Kravaller utbröt dagarna efter knicattacken i Southport den 27:e juli, 2024.

Brittisk polis bekräftar att den besinningslösa knivattacken mot skolbarn vid lunchtid i måndags i Southport strax utanför Liverpool i nordvästra England genomfördes av en 17-årig andragenerationens invandrare från Rwanda.

Attacken den 27:e juli resulterade i tre döda lågstadieflickor 6, 7 och 9 år gamla. Åtta andra personer skadades. Sex av dem var andra barn mellan 6 och 11 år. Två vuxna kvinnor som försökte skydda barnen knivskars också. Dådet utspelade sig utanför en lokal där en dansklass för på Taylor Swifts tema hölls.

Händelsen har skakat det brittiska samfundet.

En minnesstund som hölls dagen efter attacken urartade till poliskravaller med flera skadade.

Protesterna tog sig även till regeringskvarteret i London.

Storbritanniens nyvalde premiärminister, Labourpolitikern Keir Starmer, har, enligt onlinetidningen Politico, sagt att han nu med full kraft kommer att använda landets polis för att eftersöka och lagföra de ”högerkrafter” han menar ”kidnappade” minnesstunden för de knivmördade barnen i Southport som urartade i kravaller.

Nigel Farage, tidigare EU-politiker och idag ledare för det politiska partiet Reform UK ifrågasatte polisens påstående att knivdådet inte var ett terroristdåd:

Storbritanniens kung Charles III ställde in en planerad utlandsresa och gjorde ett uttalande:

”Min hustru och jag är djupt chockade över rapporterna om den fruktansvärda händelsen i Southport i dag. Vi skickar våra innerligaste kondoleanser, böner och djupaste medkänsla till familjerna och de närstående till dem som så tragiskt förlorade sina liv, och till alla de som berörts av denna sannerligen ohyggliga attack.”

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq