Nicolas Maduro: USA, Milei och Musk bakom kuppförsök mot Venezuela

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:53
- NewsVoice redaktion
Venezuelas president Nicolas Maduro
Venezuelas president Nicolas Maduro.

Venezuelas president Nicolas Maduro anklagade på fredagen USA och den amerikanske entreprenören Elon Musk för att försöka iscensätta ett kuppförsök mot Venezuela. Utspelet kommer efter att Venezuelas nationella valråd meddelat att Maduro vunnit presidentvalet.

Venezuelas valråd (CNE) uppger att Maduro fick mer än 51 procent av rösterna, jämfört med 44 procent för hans huvudrival Edmundo Gonzalez Urrutia.

Gonzalez anhängare i Väst, som Teslas och SpaceX VD Elon Musk anklagade Maduro och CNE för valfusk. USA:s utrikesminister Antony Blinken erkände istället Gonzalez som vinnare av valet.

Maduro kallar Blinkens uttalande för en ”gest som inte kännetecknar amerikansk diplomati” och att Washington försöker destabilisera Venezuela.

”Jag fördömer att USA:s regering, tillsammans med Elon Musk och den internationella fascisten [Argentinas president Javier] Milei, går i spetsen för en destabiliseringsprocess och en statskupp, just nu, mot det venezuelanska folket och den venezuelanska demokratin”, sa Maduro.

De USA-vänliga regeringarna i Brasilien, Colombia och Mexiko, krävde en detaljerad rösträkning skulle offentliggöras för att bevisa Maduros seger. Argentina, Costa Rica, Ecuador, Panama, Peru och Uruguay anslöt sig på fredagen till USA i förkastandet av det officiella valresultatet och erkände Gonzalez och inte Maduro som Venezuelas legitima president.

Relaterat: Far-left climate cultist becomes Mexico’s first female president (juni 2024)

Moskva accepterade det officiella valresultatet, och Rysslands president Vladimir Putin gratulerade tidigare i veckan Maduro till att ha vunnit ytterligare en mandatperiod, skriver RT.

Kuppförsök mot Venezuela – inte första gången

Maduro kommer att sitta sin tredje sexåriga mandatperiod i rad, efter att först ha tillträtt 2013 efter den president Hugo Chavez död. Maduros förra omval, 2018, avvisades också av USA, tillsammans med EU och flera latinamerikanska stater.

Eva Golinger
Eva Golinger. Foto: Cancillería Ecuador, CC BY-SA 2.0

Den amerikanska advokaten och oberoende journalisten Eva Golinger säger i en intervju för Venezuela Analysis från 2016:

”Jag anser att det finns en mycket stor möjlighet att president Chavez blev mördad. Det förekom ökända och dokumenterade mordförsök mot honom under hela hans presidentskap.

Mest anmärkningsvärd var statskuppen den 11 april 2002, då han kidnappades och skulle mördas om det inte hade varit för det venezuelanska folkets exempellösa uppror och lojala militära styrkor som räddade honom och återförde honom till makten inom 48 timmar.

Med hjälp av den amerikanska lagen om informationsfrihet (FOIA) kunde jag finna obestridliga bevis för att CIA och andra amerikanska organ låg bakom kuppen och stödde de inblandade ekonomiskt, militärt och politiskt.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq