USA:s försvarsminister sätter sig över domstol och dömer en man till döden

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad Idag 17:50
- Christian Pavón, jurist
Secretary of Defense Lloyd J. Austin
USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin

Khalid Muhammed som anklagats för att vara en av hjärnorna bakom terrordådet WTC 9/11 har tidigare tillsammans med två andra misstänkta inblandade i attacken blivit lovade frihet från risken att dömas till döden, förutsatt att alla tre erkänner sig skyldiga till inblandning i attacken.

Nu har USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin dragit tillbaka avtalet som en amerikansk militärdomstol tecknade med de tre inblandade männen och ställer sig därmed över maktfördelningsprincipen och idkar öppet ministerstyre: ”Ansvaret för ett sådant beslut skall vila på mig”, skriver Austin till männens advokat Susan Escallier.

Männen greps år 2003 och hålls frihetsberövade på Guantanamo-basen på Kuba, vilket är en amerikansk militärbas som blivit ökänd för allt från tortyr till sexuella övergrepp, och andra typer av misshandel och grovt kränkande behandlingar av sina fångar.

Männens långa tid i CIA-häkte har väckt frågan om de blivit utsatta för tortyr som kan ha påverkat deras erkännanden.

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq