Mpox, tidigare känt som monkeypox eller apkoppor, utgör inte samma hot mot folkhälsan som covid och kommer inte att leda till en ”panikcykel” och lockdown, säger Hans Kluge, Världshälsoorganisationens regionala direktör i Europa.
Hans Kluge sa till journalister att vi tillsammans kan – och måste – ta itu med mpox och att det krävs kraftfulla åtgärder – inklusive att se till att vacciner når de områden som är i störst behov (Västafrika).
Tidigare denna månad förklarade WHO att mpox är ett internationellt hot mot folkhälsan, samma beteckning som man gav covid-19 i början av 2020. WHO har deklarerat att Mpox utgör ett internationellt hot mot folkhälsan två gånger tidigare de senaste åren, utan ett behov av vare sig lockdown eller massvaccination i Väst.
Medan en mild variant av viruset – kallad Clade 2 – spreds över världen under 2022, har en mer smittsam stam – Clade 1b – dödat människor i Centralafrika, uppger WHO.
Vid ett FN-möte på tisdagen sade Kluge att man kan kontrollera spridningen av sjukdomen genom att förse de drabbade länderna i Afrika med vaccin och uppmuntra till noggrann övervakning av mpox-patienter.
Ett fall av den nya varianten, Clade Ib, bekräftades i Sverige i förra veckan och fallet kopplas till ett utbrott i Afrika, men Mpox har endast dödat 450 personer i Demokratiska republiken Kongo (DRK) under de senaste månaderna, skriver BBC.
DRK har 100 miljoner invånare, vilket betyder att antalet döda proportionellt sett är försvinnande litet. Det är oklart om dessa 450 patienter diagnostiserats korrekt, om det rörde sig om äldre personer, vilken samhällsklass de tillhörde och om de hade bakomliggande svåra sjukdomar (red anm).