Australien vill begränsa barns användning av sociala medier

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Igår 5:00
- NewsVoice redaktion
Temabild: "Tablet kid". Depositphotos.com
Temabild: "Tablet kid".

Regeringen i Australien vill begränsa barns användning av sociala medier på grund av kanalernas negativa inverkan på barns och ungdomars emotionella och mentala utveckling, skriver China Daily.

Enligt regeringens förslag, som inte har offentliggjorts i detalj, kommer barn under en viss ålder (sannolikt 16 år) att utestängas från sociala medieplattformar.

Australiens premiärminister Anthony Albanese menar att föräldrar hellre ser sina barn leka utomhus än att scrolla på sina telefoner.

Med framväxten av plattformar som Facebook, Instagram, X och Snapchat är unga människor ständigt uppkopplade mot sina jämnåriga och de senaste trenderna, fortsätter China Daily. Paralellt har sociala medier haft en enorm inverkan på ungdomarnas, mentala hälsa och välbefinnande.

”Enligt hälsoexperter kan överanvändning av sociala medier leda till känslor av otillräcklighet, ångest och depression när unga människor jämför sig med andra och söker bekräftelse genom ”likes” och kommentarer. Barn kan också utsättas för cybermobbning, övergrepp på nätet och psykiskt skadligt innehåll” – China Daily

Alla är inte eniga

Samantha Schulz, universitetslektor i utbildningssociologi vid University of Adelaide, säger att det kan bli svårt för regeringen att faktiskt förbjuda en särskild grupp i samhället från att använda sociala medier.

”Svårigheten med detta är att problem som finns hos sociala medieföretag som på ett oansvarigt sätt har misslyckats med att reglera sina plattformar för social hälsa, säkerhet och välbefinnande kommer att projiceras på ’problematiska ungdomar’”,säger hon till China Daily.

Den regionala regeringen i South Australia offentliggjorde den 8 september en rapport som rekommenderar att barn under 14 år förbjuds tillgång till sociala medier, medan barn i åldern 15 år skulle behöva föräldrarnas tillstånd.

Megan Lim, chef för ungdomars hälsa vid Burnet Institute, säger att det kan krävas ett åldersverifieringssystem för att få regleringen att fungera.

Hon sa till China Daily:

”Vi har förstått att eSafety Commissioner arbetar med ett försök med åldersverifiering, vilket är ett viktigt första steg”.

China Daily konstaterar att åldersverifiering är lagstadgad för tillgång till pornografi på nätet i vissa länder, däribland Tyskland och Frankrike.

 

Källa: Albanese plans social media ban for children, China Daily


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq