Blackrock höjer värderingen av Klarna till 150 miljarder kr

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 7:26
- NewsVoice redaktion
Sebastian Siemiatkowski
Sebastian Siemiatkowski, medgrundare, delägare och VD på Klarna

Världens största kapitalförvaltare, amerikanska Blackrock, har kraftigt höjt värdet på sitt innehav i den svenska betaljätten Klarna. Enligt uppgifter som Dagens industri (Di) tagit del av har Blackrock skrivit upp värderingen med över 60 procent under 2024.

Det nya värdet på Klarna uppskattas nu till cirka 150 miljarder kronor.

Blackrock, som sedan 2019 äger cirka 0,5 procent av Klarna genom flera av sina fonder, rapporterade nyligen sitt halvårsresultat till den amerikanska finansinspektionen SEC. Dokumenten visar att Blackrock bedömer att värdet per aktie i Klarna steg från 284 dollar den 31 december 2023 till 456 dollar den 30 juni i år.

Detta motsvarar en total värdering av Klarna på 13,8 miljarder dollar, eller 147 miljarder kronor, baserat på växelkursen vid halvårsskiftet.

Enligt Blackrock har Klarna, tillsammans med den amerikanska halvledarjätten Nvidia och sydkoreanska SK Hynix, varit ett av de bolag som bidragit mest till kapitalförvaltarens portföljtillväxt under det gångna halvåret.

Klarna, som förbereder sig för en potentiell börsnotering under första halvåret 2025, har tidigare haft en värdering på upp emot 200 miljarder kronor. Bolagets vd och medgrundare, Sebastian Siemiatkowski, har i en intervju med Di uttryckt att förutsättningarna för en börsnotering ser lovande ut.

Sebastian Siemiatkowski äger 6,85 procent av bolaget.  Siemiatkowski blev ekonomiskt oberoende som 30-åring och idag är han en av landets yngsta miljardärer, skriver Sveriges Radio. Största ägaren i Klarna är Sequoia Capital, ett amerikanskt riskkapitalbolag som äger 20,35 procent.

Klarna, som tidigare drabbats av en kraftig nedvärdering under 2022, har nu börjat visa tecken på förbättrad lönsamhet och stark tillväxt, särskilt på den amerikanska marknaden.

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq