Nyhetssvepet: Regeringens budget – Kommande ekonomisk kris – Ungern och Tyskland utmanar etablissemanget

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 september 2024
- NewsVoice redaktion
Finansminister Elisabeth Svantesson
Finansminister Elisabeth Svantesson, sep 2024.

SwebbTV Nyheter 19 september 2024 tar upp budgeten, skattesänkningar, högre skuldsättning, en ekonomisk kris värre än 2008 och AfD:s kritik mot sittande regering i Tyskland samt att Orbán och Weidel utmanar ekonomisk status quo.

Svantesson presenterar budgeten: Fokus på skattesänkningar trots långvarig lågkonjunktur

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade regeringens budget med varningar om en mild men utdragen lågkonjunktur som väntas prägla hela mandatperioden. Svantesson betonade att omfattande skattesänkningar är centrala för att återstarta ekonomin, en linje som stöds av Tidökoalitionen.

Debatten i riksdagen blev intensiv, där Socialdemokraternas Mikael Damberg kritiserade budgeten för att gynna de rika och ignorera den pågående sjukvårdskrisen. Damberg påminde om att värnskatten avskaffades under den förra regeringen, en skattesänkning som enligt honom gynnade överklassen.

Oppositionens skuggbudgetar presenteras om två veckor, och de väntas ge alternativ till regeringens ekonomiska prioriteringar.

Ekonomer varnar för en svårare ekonomisk kris än 2008

Samtidigt uttryckte nationalekonomen Micael Hamberg oro i Swebbtv:s Ekonomimagasin och varnade för att den ekonomiska situationen nu är värre än under krisen 2008. Hamberg anser att det är bättre att låta ekonomin ”städa ur sig” än att skjuta problemen på framtiden. Kritik riktades även mot Riksbanken för att inte ha sänkt styrräntan tillräckligt, vilket kan förvärra inflationsproblemen.

Internationella reaktioner: Orbán och Weidel utmanar ekonomiskt status quo

I Ungern har premiärminister Viktor Orbán annonserat en ny strategi för ”ekonomisk neutralitet”, som innebär att landet ska balansera sina relationer mellan öst och väst. Denna omställning ses som nödvändig för Ungerns långsiktiga tillväxt, enligt Orbán.

Samtidigt i Tyskland eskalerar den politiska debatten inför nästa års val, där AfD:s Alice Weidel riktar skarp kritik mot regeringens politik under kansler Olaf Scholz. Weidel hävdar att Tyskland förstörs av klimatalarmism och en misslyckad migrationspolitik, vilket bidragit till AfD:s ökade stöd inför det federala valet.

Källa: Swebbtv.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: SwebbTV