Dimitri Simes – rysk TV-presentatör åtalas för att ha brutit mot amerikanska lagar

Politiskt krig mellan USA och Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 4:53
- NewsVoice redaktion
Dimitri Simes
Dimitri Simes

Det amerikanska justitiedepartementet anklagar den ryska statsvetaren Dimitri Simes och hans fru Anastasia med att bryta mot amerikanska sanktioner och för pengatvätt. Simes säger att anklagelserna är politiska.

Dimitri Simes var tidigare professor vid Johns Hopkins University i USA och lärare på University of California och Columbia University. Han tjänstgjorde även som rådgivare åt president Nixon samt har haft flera meriterande poster inom amerikansk politik och i tankesmedjor. Simes nuvarande tjänst är som TV-presentatör och producent för Rysslands statliga Channel One.

Han åtalas för att ha tagit emot mer än 1 miljon dollar i kompensation, en bil med chaufför och ett stipendium för en lägenhet i Moskva, trots att TV-stationen sanktionerats 2022 av USA:s Office of Foreign Assets Control. Han och hans fru, Anastasia, anklagades även för penningtvätt för att dölja intäkterna från hans arbete för Channel One.

I en intervju med Elena Chernenko på Kommersant besvarar Simes anklagelserna från amerikanska tjänstemän.

Dimitry Simes:

”Laglöshet och uppenbara lögner. En kombination av halvsanningar och direkta påhitt. Jag är anklagad för penningtvätt, men av vad, enligt det amerikanska justitiedepartementet? Det är från min lön, som gick in på ett konto hos Rosbank i Moskva, banken som Channel One använder. Jag överförde en del av pengarna till min bank i Washington, och varför tror du? För att betala mina amerikanska skatter [USA har dubbel beskattning för medborgare som arbetar utomlands].

Enligt min mening var det inte bara något olagligt med det, det var inget oetiskt i det heller. De [de amerikanska myndigheterna] säger att jag på något sätt gömde något. Att jag inte kunde föra över pengar direkt från en rysk bank till en amerikansk bank. Att det är omöjligt på grund av amerikanska sanktioner.

Så jag var tvungen att överföra pengar via en tredje bank. Detta komplicerade naturligtvis processen, men det finns inget olagligt, i varken rysk eller amerikansk lag. Det är helt enkelt upprörande att kalla det penningtvätt.

När det gäller anklagelsen om att jag påstås ha brutit mot USA:s sanktioner mot Channel One, vill jag först och främst påminna om att det finns en sak som Biden-administrationen inte tar på allvar.

Jag pratar om Förenta staternas konstitution och det första tillägget, som garanterar yttrandefrihet och pressfrihet. Jag insisterar på att allt jag har gjort som journalist har jag gjort inom ramen för det första tillägget [first amendment] i den amerikanska konstitutionen.

För det andra vill jag uppmärksamma er på det faktum att sanktionerna mot Channel One inte godkändes av den amerikanska kongressen. Det var bara ett dekret från finansdepartementet som sa att det inte var tillåtet att göra affärer med ryska federala TV-kanaler, men detta förbud var mycket vagt formulerat.

Det kunde ha tolkats som ett förbud mot att hjälpa de federala kanalerna på något ekonomiskt sätt, genom någon form av betalning eller donation, eller så kan det tolkas bredare som ett förbud mot all interaktion.”

Hela intervjun finns i RT.

I augusti 2024 slog FBI-agenter till och genomsökte Simes hus i Virginia. Simes, som har varit i Ryssland sedan oktober 2022, uppgav att han var ”förbryllad och oroad” i ett uttalande till en lokaltidning, skriver The Guardian.

Åtalen lämnades in till en federal domstol i District of Columbia. Enligt justitiedepartementet tros de misstänkta vara i Ryssland för närvarande, skriver TASS.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq