Tidigare försvarsministrar vill att UK ensamt godkänner djupa attacker mot Ryssland – Norden hakar på

Analys

publicerad Idag 14:00
- Kristoffer Hell
Illustration: Ryska missiler slår ner i London. AI-bild av K. Hell
Illustration: Ryska missiler slår ner i London.

Samtidigt som Vita Huset blev uppenbart skakat av Putins klargörande tidigare i veckan, att en attack med långdistansvapen från NATO kommer att leda till ett direkt krig med Ryssland, har nu fem brittiska tidigare försvarsministrar gått ut i en appell där de uppmanar premiärministern Keith Starmer att strunta i Washington och att London ensamt ger Zelenskyregimen i Kiev fria händer att genomföra djupa attacker mot Ryssland.

Det vapensystem som ligger närmast till hands att komma till användning är den brittisk-franska kryssningsroboten Storm Shadow, som uppges vara beroende av data från amerikanska satelliter.

Om Storbritannien, via ett sådant beslut, tar över ledarskapet i Västs proxykrig mot Ryssland riskerar detta öka spänningarna i det ”särskilda förhållande” på säkerhetspolitikens område det ofta talas om mellan Storbritannien och dessa forna kolonier på Nordamerikas östkust — som i slutet på 1700-talet fick sin egen väg och i dag kallar sig för USA.

De fem brittiska krigshökarna är:

  • Grant Shapps
  • Ben Wallace
  • Gavin Williamson
  • Penny Mordaunt
  • Boris Johnson
Grant Shapps want to strike deep inside Russia.
Grant Shapps vill attackera djupt in i Ryssland.

Relaterat: Storbritanniens nya ”krigsminister” Grant Shapps: Förbered för krig med Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea

Norden hänger på

I söndagens ”Agenda Special – Nordens svar på Putins krig” (i Sverige sänt av SVT), framgår att också utrikes- och försvarsministrar från Norden: Danmark, Finland, Norge och Sverige, vill ge Kiev fria händer att bomba Ryssland med vilka vapen de vill, utan begränsningar.

Mest uttalad på denna punkt var måhända Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, när han svarade på frågan: Skall Ukraina få föra krig så långt in på ryskt territorium som det vill?”:

”Ja. Jag håller helt med [NATOs generalsekreterare Jens] Stoltenberg. Därför hoppas jag, även vad det gäller amerikanarna, att vi får nya signaler. Det handlar om att stötta Ukraina, vilket vi gjort. Men man kan önska att det gick fortare och med färre begränsningar.” – Lars Løkke Rasmussen (59 min 27 sek):

Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen. Foto: SVT Agenda

 

Referenser och relaterat

Grant Shapps, UK
Storbritanniens fd försvarsminister Grant Shapps. Montage: NewsVoice. Foton: Simon Dawson (CC BY 2.0), Försvarsdepartementet (CC0)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq