Västalliansen förhalar beslut om att tillåta djupa missilangrepp mot Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:33
- NewsVoice redaktion
Fighter jet. Licens: Shutterstock

Det är fortfarande oklart om Ukraina kommer att få grönt ljus för att använda västerländska långdistansvapen för anfall mot mål långt in i Ryssland. Putins varning till NATO har nått fram.

Efter ett möte med USA:s president Joe Biden på fredagen uppgav Storbritanniens premiärminister Keir Starmer att de hade en bred diskussion om strategin för Ukraina, men att samtalet inte fokuserade på ”en specifik förmåga”.

Före mötet kom rapporter om att Starmer planerade att pressa Biden att stödja hans förslag om att låta Storm Shadow-kryssningsmissiler, som Storbritannien har skickat till Kiev, användas mot mål djupt inne på ryskt territorium.

Men enligt Labourledaren kommer frågan sannolikt att diskuteras vidare under FN:s generalförsamling i New York nästa vecka, tillsammans med en ”bredare grupp av individer”.

Biden har varit försiktig med att godkänna djupa attacker inne i Ryssland. Rapporter om att Ryssland får nya leveranser av drönare och missiler från Iran har dock återuppväckt debatten om att utöka Ukrainas förmåga att använda långdistansmissiler. Att västländer också får nya leveranser av drönare och missiler betraktas som en icke relaterad fråga.

På torsdagen varnade Rysslands president Vladimir Putin för att om Ukraina får klartecken att slå till djupare in i Ryssland med avancerade vapen kommer det att innebära krig med NATO.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq