Resultaten från en ny enkätundersökning från DN/Ipsos har presenterats, men Dagens Nyheter väljer att ta tona ned de allra viktigaste siffrorna, att svenska folket inte vill lägga sina skattepengar på ukrainakriget och grön omställning för klimatet.
Undersökningen, där väljarna fick fördela 50 miljarder kronor, visar att endast 2,1% av skattemedlen går till miljö, klimat och hållbarhet. Försvar och beredskap tilldelas endast 2,3%. Vård och omsorg ligger i topp med 14,4% av pengarna, följt av skola och utbildning (8,3%) samt brottsbekämpning (5,5%).
Att svenskar allra mest vill satsa skattepengar på vården kan uppfattas som att de tycker att den inte håller måttet. Inom vård och hälsa ingår friskvård och naturmedicin, men de orden nämns inte i undersökningen.
Resultaten kan tolkas som att människor i allmänhet är allra mest intresserade av hälsa och att de accepterar klimatet som det är, att det inte behöver koldioxidfixas.
Resultaten från DN/Ipsos visar på en skenbar enighet kring satsningar på vård, skola och kriminalitet, medan klimat och försvar får lågt stöd oavsett väljargrupp. Svaren är ju beroende av hur frågorna ställs.
Frågor som inte ställs blir helt orepresenterade och på det sättet kan enkätundersökningarnas resultat styra opinionen.
Så här vill skattebetalarna (samtliga väljare) att staten använder deras skattepengar:
- Övrigt: 14,5%
- Vård, omsorg, tandvård, psykiatri: 14,4%
- Skola, utbildning, forskning: 8,3%
- Kriminalitet, kriminalvård, lag och ordning, polisen: 5,5%
- Infrastruktur, järnväg, VA-systemet: 2,9%
- Försvaret, Ukraina, civilförsvar, beredskap: 2,3%
- Miljö, klimat, grön omställning, hållbarhet: 2,1%
I kategorin ”Övrigt” ingår bla: migration, återvandring, utvisningar, men Tidöpartierna (M, SD, KD L) väljer ändå att endast lägga 1,4% på migration, återvandring och utvisningar.
På torsdag går finansminister Elisabeth Svantesson (M) den traditionsenliga promenaden till riksdagen för att överlämna budgetförslaget för 2025, konstaterar Hans Rosén och Jenny Alvén i sin artikel: ”Här hamnar miljarderna om väljarna får göra budgeten”.
DN: Ipsos har genomfört 1278 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 13–25 augusti. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 471 intervjuer via sms-länk till en webbenkät. För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.