FBI beslagtog den ryska faktachecksajten WarOnFakes

Analys

publicerad Idag 23:37
- Kristoffer Hell
WarOnFakes
WarOnFakes

Läsare undrande över hur de pågående inskränkningarna av yttrandefriheten kan utvecklas i framtiden gavs under veckan ett varnande exempel när FBI beslagtog den ryska faktachecksajten WarOnFakes.com

Gripandet blev en uppvisning av förmodligen den ultimata amerikanska lösningen för att tysta röster de inte gillar: man stjäl helt enkelt domännamnet från de rättmätiga innehavarna.

Det närmsta ett ”brott” WarOnFakes hade begått, när FBI slog till, var att den amerikanska regeringen hade satt upp namnen på de som drev sajten på en sanktionslista över ryssar man inte gillar – med innebörden att när dessa ryssar nästa gång försöker betala den årliga avgiften för domännamnet (till det amerikanska företag som administrerar namnet, VeriSign), så är denna transaktion kriminell – eftersom den bryter mot USAs sanktionspolitik gentemot den Ryska Federationen.

Med andra ord: FBI stal domännamnet för ett fiktivt brott utan offer, i en myndighetsåtgärd som i sig skapar ett flertal verkliga offer (förutom redaktionen på WarOnFakes, alla dess läsare).

Det egentliga skälet till att FBI lade rabarber på domännamnet antyds av hur FBI i stämningsansökan valde att beskriva WarOnFakes verksamhet:

”Domäner som låtsas vara legitima nyhetsaktörer .. för att hemligen sprida rysk regeringspropaganda”.

WarOnFakes är inte hemlig och öppen med att den inledde sin verksamhet den 24 februari 2022, samma dag den Ryska Federationen gick in i kraina för att skydda etniska ryssar som efter CIA:s statskupp i landet 2014 förföljdes av den nya nazianstuckna regimen.

En titt på WarOnFakes Telegram-kanal, som ännu är öppen (tack Pavel Durov), bekräftar att man specialiserat sig på att för en internationell publik (på engelska) förklara och bemöta bemöta fejkhistorier Zelenskyregimen och Väst attackerar kanske framförallt ukrainska och ryska målgrupper med.

Ett aktuellt exempel är hur WarOnFakes tidigare i veckan med framgång avslöjade försöket av Ukrainas ovalda president Zelensky [Ukraina hade inget val pga kriget] att beskriva den militära utbildningsanläggning Ryssland slog ut som en vanlig civil skola.

Det som möjliggör för FBI att kapa domännamn för sajter som inte ligger i USA är hur internet administreras, närmare bestämt reglerna runt för hur toppdomäner sköts.

Trots att toppdomänen .com används i hela världen och saknar nationalitet, innehas den av USA, vars regering i sista hand är den som bestämmer över vem som tillåts driva en com-sajt.

I Sverige administreras toppdomänen .se av den svenska internetstiftelsen vars ledning utses av bland annat det svenska bankväsendets branschorganisation, svenska bankföreningen. På oklara grunder har stiftelsen också lyckas bli administratörer av toppdomänen .nu – något som kan vara intressant att veta för svenska dissidenter som befarar att också Sveriges skulle kunna börja stjäla domännamn för tankebrott och kanske tar sin tillflykt till en .nu-version av sin svenska sajt.

Inte första gången

När FBI kort efter att WarOnFakes tidigare under veckan demaskerade Zelensky lögn om Poltava var detta inte första gången USA stal ett domännamn.

I stämningsansökan listar FBI ytterligare 31 domäner de vill stänga och 2021 norpade FBI PressTV.com från den iranska staten.

Innan den stölden hade PressTV gjort sig känt för faktaorienterad TV-journalistik med presentatörer som talade flytande amerikansk engelska.

Sajten nås sedan dess på PressTV.ir.

PressTV
PressTV

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq