Klarar du framtidsjorden? Bo på 15 kvm, el 16 tim per dygn och kör maximalt 450 mil per år

Opinion

publicerad Idag 14:48
- Tege Tornvall
Ett litet hus från Microhause.me
Ett litet hus från Microhause.me. Se interiören nedan.

Många tror att Jordens resurser inte kan räcka för världens 8,2 miljarder invånare. Ändå har Jordens växtlighet bevisligen ökat kraftigt sedan Lilla Istidens slut för runt 150 år sedan.

Åren 1930-2015 ökade världens skördar fem gånger, medan folkmängden ”bara” ökade 3.5 gånger (FAO). Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält – med reservation för rådande krig och oroligheter.

Att det går bättre för världen påpekade den saknade Hans Rosling ofta, men det tror långt från alla.

Till dem som tvivlar på att Jorden kan försörja sin befolkning hör det internationella projektet Earth Commission.  Det ingår i det internationella forskarnätverket Future Earth och delar dess lokaler i Stockholm. En av två ordförande är den allestädes närvarande Johan Rockström, när han får tid som chef för och professor på Potsdam-institutet i Berlin.

Agronomen Rockström kallas klimatforskare, men både han och institutet studerar i stället effekter av påstått fortsatt global uppvärmning av mer koldioxid i atmosfären.

Som från ett faktum utgår de från att mer koldioxid främst från mänsklig verksamhet skulle farligt värma atmosfären. Sedan räknar de på möjliga eller påstådda effekter av detta.

Denna osäkra och diskutabla utgångspunkt leder till många överdrivna och märkliga slutsatser och förslag. Hellre än bättre villkor för allt fler tycks de förespråka jämna och rättvisa villkor för alla.

Det kan snarare bli lika dåligt för alla och tvingar världens välståndsländer att dra åt svångremmen rejält. Nyligen rekommenderade Rockström (DN 2024-09-13) snäva ramar för Sverige och andra i dag rika länder (se tabell).

Det blir i praktiken trångt, kallt, mörkt och instängt. Att vi ändå unnas hela 2.500 kilokalorier mat per dag måste väl vara ett misstag? Vårt nutida välstånd är tämligen nyvunnet och skulle begränsas i hög grad.

Om Rockström och hans meningsfränder personligen kommer att följa dessa regler/råd/förslag är tveksamt. Inget flygande kors och tvärs mellan konferenser och möten, men det måste de väl för att rädda världen? Det kan bli som i Orwells bok Djurfarmen, där vissa var mer jämlika än de övriga.

Föreslagna gränser per vuxen person:

Mat: högst 2.500 kilokalorier per dag, mest växtbaserat.

Bostad: högst 15 kvm

Transporter: högst 450 mil per år

Vatten: totalt högst 100 liter per dag

Energi: 16 timmar elektricitet per dag inkl. tvättmaskin.

Ett litet hus från Microhause.me
Ett mikrohus från Microhause.me, produktfoto.

Tege Tornvall, Klimatsans (drivs av Sture Åström)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq