Hizbollahs högsta ledare Nasrallah död i massiv attack – 700 civila döda – Iran förbereder för krig

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:20
- NewsVoice redaktion
Israels massiva attack mot Beirut och södra Libanon som startade den 27 september fortsatte även den 28:e.
Israels massiva attack mot Beirut och södra Libanon som startade den 27 september fortsatte även den 28:e.

Hizbollahs högsta ledare har dödats i en attack i Beirut. Situationen i Libanons huvudstad beskrivs som kaotisk efter Israels missilangrepp med understöd av USA. Bostäder har raserats. Tusentals är på flykt. 700 döda civila. En reaktion från Iran är förväntad.

Den israeliska försvarsmakten (IDF) hävdar att fredagens våldsamma attack mot Beirut i Libanon dödade Hassan Nasrallah, generalsekreterare för den paramilitära gruppen Hizbollah.

IDF bekräftade senare att Nasrallah dödades i samband med bombningen av en underjordisk anläggning tillhörande den militanta gruppen i Dahiyeh-förorten i den libanesiska huvudstaden.

Videor nedan från den 27 september 2024 visar hur den israeliska/amerikanska attacken med bunkersprängande missiler och bomber dödade större delen av Hizbollahs ledning i deras underjordiska bas. Omkring 700 personer rapporteras döda, de flesta civila.

IDF meddelade också att anfallet dödade Ali Karki, befälhavare för Hizbollahs södra front, Muhammad Ali Ismail, befälhavare för Hizbollahs missilenhet och hans ställföreträdare Hussein Ahmad Ismail, samt flera andra agenter och högt uppsatta medlemmar i Hizbollah.

Uppgifter gör gällande att Irans väpnade styrkor avbryter semestrarna för all personal och förklarar sig fullt stridsberedda. Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei ska ha flyttat in i en påstådd domedagsbunker, 200 meter under marken, norr om huvudstaden Teheran.

Misstankar finns att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gör allt han kan för att ”utvidga kriget” innan USA-valet den 5 november. Det finns en oro inför att Israel kan förlora USA:s stöd för ytterligare attacker, markinvasioner och upptrappningar.

Irans främsta motivation att angripa israel infaller om Hamas och Hizbollahs ledarskap decimeras i Libanon, Syrien och Irak, vilket nu sker.

Det finns även spekulationer som säger att Iran har övervägt en fullskalig vedergällningsattack inte bara mot Jerusalem utan även mot mål i USA om deras kärnkraftsanläggningar hotas. Iranska hackare skulle kunna genomföra förlamande attacker mot USA:s elnät, vattenförsörjning, mobilinfrastruktur, kärnkraftsanläggningar och röstningssystem.

Stora mängder vapen som skickats till Ukraina vilka hamnat på den svarta marknaden kan användas (redaktionens anm).

Alexander Dugin:

Filosofen Aleksandr Dugin, 2022. Pressfoto: President.gov.by
Filosofen Aleksandr Dugin . Pressfoto: President.gov.by

”Kanske kommer det nu också att ske en landinvasion av Israel till Libanon och vidare. För att skapa ett Stor-Israel från hav till hav.

Oavsett hur utopiska och extremistiska Netanyahus och hans ännu mer högerinriktade ministrars Smotrichs och Ben-Gvirs projekt kan tyckas vara, så förverkligas de just nu inför våra ögon.

Endast en styrka som är jämförbar i styrka, utrustning och beslutsamhet att bryta mot alla möjliga lagar, att korsa alla röda linjer kan bekämpa en sådan järnfiende. Och om en sådan styrka existerar kommer vi snart att få se.” – Tsargrad.tv

USA:s försvarsminister Lloyd Austin:

”Washington är fast beslutet att förhindra Iran från att trappa upp konflikten i Mellanöstern.”

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah 1960-2024
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah 1960-2024. Foto: Khamenei.ir, CC BY 4.0


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Nasrallah