Västeuropeer flockar till Ryssland efter Putins erbjudande om att leva i ett normalt samhälle

publicerad 10 september 2024
- Kristoffer Hell
Passkontroll av utlänningar på Moskvas flygplats.
Passkontroll av utlänningar på Moskvas flygplats.

Den 19 augusti undertecknade Rysslands president Vladimir Putin ett dekret om att erbjuda humanitär asyl till människor som delar Rysslands ”traditionella andliga och moraliska värderingar”. De första timmarna såg den videon med Putins erbjudande över en halv miljon gånger och dagarna efter hörde tusentals med Europeer av sig och ville veta mer.

Anatoly Bublik, ansvarig för ett center i Ryssland som bistår med migrationen:

”Mer än 3.500 personer skrev till oss och bad om att få förtydliga listan över länder regeln gällde för. Dagen efter publicerade vi en kort förklaring av videon på tyska varpå över 300 tysktalande kom till vårt kontor. Totalt kontaktade cirka 10.000 personer oss med olika frågor.

Intresset är så omfattande att så snart våra regler kommer ut tror jag att vi måste utveckla någon speciell arbetsalgoritm för konsulerna. De är redan överbelastade, det är redan köer på konsulaten. I Tyskland, till exempel, är väntetiden nio månader.

Det största antalet förfrågningar har hela tiden kommit från Tyskland.”

Läs mer: Ryssland erbjuder en fristad för de som vill fly från Västs liberala woke-ideal

Generaldirektören för projektet ”Vägen hem”, Irina Popova:

”Utbildade och kultiverade människor, högkvalificerad arbetskraft från IT, utbildning, medicin, vetenskap, ingenjörer, arbetare från olika specialiteter vill komma till oss.

Alla dessa människor vill vara till nytta för vårt land, de talar med kärlek och respekt om vårt mångnationella Ryssland, och ser det som en räddande ark, en plats där det bor högandliga människor som bevarar kultur, värderingar och traditioner för sina folk.”

Förutom Europeer har erbjudandet också erhållit stark respons från medborgare i den forna sovjetrepublikerna Kazakhstan och Kirgizstan.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq