Katerina Janouch polisförhörs för satirteckning – Näthatsgranskaren ligger bakom

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:31
- NewsVoice redaktion
Katerina Janouch som statsminister 2018 - Kollage: NewsVoice.se baserat på foton från Thron Ullberg (Wikimedia Commons) och Crestock.com
Katerina Janouch

Katerina Janouch skriver i dag på X att hon i dag ska förhöras av Martin Svanehed, tidigare förundersökningsledare vid polisen, för att hon publicerat en satirteckning ”som speglar det faktum att islamistisk terror håller västvärlden i ett allt hårdare grepp”.

Förhöret av Janouch genomförs tre dagar efter att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har väckt uppmärksamhet i Sverige med ett inlägg i sociala medier där hon uppmanar islam att anpassa sig till svenska och europeiska värderingar.

Janouch skriver att:

”Satir är ett sätt att föra politisk debatt och 2018 slog JK fast att satir inte är ”hets mot folkgrupp” men ändå ska jag i polisförhör. Satir misskrediterar inte. Satir är däremot ett välbeprövat historiskt grepp för att kasta ljus på maktmissbruk, vanstyre och galenskaper som politiker och andra potentater ägnar sig åt”.

Janouch konstaterar att polismakten förhör henne ”den lilla människan, en ensam författare” istället för att skydda medborgare från de kriminella. Polisen ”går extremisters och de kriminellas ärenden för att hålla folket i schack”, menar hon.

Janouch nämner i sitt inlägg på X sin bortgångna pappa som utsatts för otaliga förhör i det tidigare Tjeckoslovakien. Pappan berättade för henne om nonsensfrågorna, ältandet, upprepningarna, trakasserierna, förföljelsen, och han sa till henne:

”Flicka lilla, detta är ett politiskt spel för gallerierna, låt dig inte krossas, du är stark, och man måste vara det för att orka, för dessa människor har bara ett enda mål, de vill knäcka dig. De vill utplåna din stridslystnad, de vill skrämma dig, de vill tysta dig, för de hatar dig och att du står upp, att du för det fria ordets talan. De hatar dig för att du älskar ditt land för att de själva vill krossa allt friskt och gott”.

Nu tvingas Katerina Janouch inställa sig för förhör hos polisen. Hon har förvägrats bisittande advokat, men hon kommer att spela in det.

Bakom anmälan mot Janouch finns Näthatsgranskaren som av vissa anses utgöra en konstruerad funktion som Staten använder som ombud för att sätta dit personer som den svenska Staten ogillar.

I slutet av sitt meddelande till allmänheten på X ber Januouch om stöd via Swish 0733289122 för de som vill hjälpa henne.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq