Kina kan bli först med bemannade baser på både Mars och Månen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 september 2024
- NewsVoice redaktion
China's C-Space Mars simulation base in the Gobi desert.
Kinas C-Space Mars-simuleringsbas i Gobiöknen. Basen öppnade i april 2019 i Gobiöknen 40 km från Jinchang i nordvästra Gansu-provinsen.

Kina går vidare i den globala rymdkapplöpningen med planer på att bli den första nationen som bygger baser på både Mars och månen.

Det ambitiösa Tianwen-3-uppdraget, som är planerat till 2028, ska ta med sig prover från Mars och lägga grunden för framtida utforskning av Mars. Samtidigt utvecklar Kina också sitt månprogram och har för avsikt att etablera en permanent månbas under 2030-talet.

NASA:s planer för Mars har försenats på grund av budgetproblem, vilket ger Kina ett försprång i ambitionerna för både månen och Mars. Kinas framgångar med att skicka tillbaka månprover 2021 visar redan på landets tekniska skicklighet.

Nu, när NASA:s uppdrag att återföra prover från Mars troligen inte kommer att slutföras före 2040, är Kina positionerat för att bli först med att föra prover från Mars till jorden och därmed öka mänsklighetens förståelse för den röda planeten.

Mars- och månfärderna handlar inte bara om vetenskaplig utforskning utan också om att positionera Kina som en global ledare inom rymdteknik.

Med sitt expanderande rymdprogram är Kina redo att bli den första nationen att etablera en permanent bas på månen, vilket potentiellt kan säkra en dominerande roll i den framtida rymdutforskningen.

Om dessa uppdrag att installera bemannade baser på både Mars och Månen lyckas skulle det innebära ett historiskt skifte i det globala ledarskapet inom rymdteknik och befästa Kinas plats i fronten av den interplanetära utforskningen.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq