Polska parlamentariker upphov till memet och hashtaggen #blinkengohome

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:23
- NewsVoice redaktion
Grzegorz Braun och Xi Jinping, #blinkengohome
Den polska parlamentarikern Grzegorz Braun uppmanar i september 2024 Anthony Blinken att åka hem och i juni 2023 frågar Xi Jinping när Blinken ska åka.

Den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken blev uppläxad av tre polska parlamentariker. ”Åk hem” uppmanade de. Polackerna vill inte ha Blinkens krig. Angreppet ledde till diplomatisk turbulens i Polen och memet samt hashtaggen #blinkengohome.

Incidenten inträffade i torsdags den 12 september i samband med ett högnivåmöte mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken och Polens utrikesminister som avslutades med en gemensam presskonferens.

Diskussionerna kretsade kring Polens ansträngningar att förmå USA att lätta på restriktionerna för Ukrainas användning av västerländska missiler mot Ryssland, men Polens politiker är inte alls överens om att eskalering är rätt väg att gå.

Det personliga angreppet var riktat mot Blinken av Grzegorz Braun som tillsammans med två kollegor uttryckte vad sannolikt många tänker, men inte säger:

”Blinken, åk hem, åk hem så snart som möjligt. Försvinn – försvinn! Vi vill inte ha dig här. Vi vill inte att polacker ska betala och dö för era krig.”

Personangreppet belyser den växande splittringen inom Polen över landets inblandning i Ukrainakonflikten. Polen är klämt mellan att stödja västallierade och att skydda sin säkerhet mot potentiella ryska repressalier.

Händelsen har mörkats av medier i Väst, men inte i Asien och på internet har memet #blinkengohome blivit viralt.

Är respektlöshet riktad mot toppolitiker som arbetar för krig en framgångsrik väg för att säkra fred? (redaktionens anmärkning)

Kinas president frågade när Blinken skulle åka hem

I juni 2023 dokumenterade C-Span hur Kinas president Xi Jinping frågade sin personal när Antony Blinken skulle åka hem strax innan ett högnivåmöte mellan Blinken och Jinping inleddes i Beijing.

”Jinping: När åker han?”

Jinping skakade tämligen oengagerat hand med Blinken efter att han ställt frågan och fått svaret: ”I morgon”.

 

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq