Sverige skänker 4,6 miljarder kr i militärt stöd till Ukraina – Regeringen frestat att skicka Gripen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 6:06
- NewsVoice redaktion
Kraschat JAS 39 Gripen. Foto: Statens haverikommission
Kraschat JAS 39 Gripen.

Regeringen har presenterat sitt 17:e militära stödpaketet till Ukraina till ett värde av 4,6 miljarder kr. Det matchar Ukrainas mest prioriterade militära behov och skapar förutsättningar för att förse Ukraina med JAS Gripen.

Sverige har genom stödpaket 17 uttryckt sin avsikt att på sikt kunna stödja Ukraina med stridsflygplanet JAS 39 Gripen. En omedelbar överlåtelse av Gripen är inte aktuell, eftersom det skulle störa USA:s  leveranser av F-16.

Som en del av stödpaketet avsätts 2,3 miljarder kronor för materielsatser till JAS 39 Gripen, vilket gör det möjligt att i framtiden donera äldre JAS 39C/D-flygplan till Ukraina utan att påverka Sveriges operativa förmåga, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Paketet inkluderar bland annat:

  • 40 mm ammunition till donerade Stridsfordon 90.
  • Kamouflageutrustning till donerade Pansarbandvagn 302.
  • Drönare
  • Robot 70 (luftvärn).
  • Granatkastare, granatgevär och ammunition.
  • Pansarskott.
  • Stridsvagnsminor.
  • Skyddsmasker och CBRN-skyddsutrustning.
  • Vinterutrustning och hjälmar.
  • Sex stycken Stridsbåt 90.
  • Sjösättningsvagnar till bland annat Stridsbåt 90.

Stödpaketet skapar även förutsättningar för att Sverige ska kunna skicka ner stridsflygplanet JAS Gripen genom så kallade ”materialsatser”:

”För tillfället är det inte aktuellt att föra över JAS Gripen till Ukraina, då det skulle störa införandet av F-16. Regeringen arbetar dock fortsatt med att skapa förutsättningar för att i ett senare skede eventuellt stödja Ukraina med JAS 39 Gripen. I stödpaket 17 sker detta genom att materielsatser till JAS 39 Gripen anskaffas till ett värde av cirka 2,3 miljarder kronor.

Materielsatser är de delar av JAS 39C/D som används i byggnationen av nya JAS 39E. Genom att materielsatser anskaffas skapas förutsättningar för att kunna donera ett antal JAS 39C/D, i stället för att materielsatserna demonteras ur operativa JAS 39C/D.”

Det 17:e stödpaketet markerar Sveriges direkta involvering i det pågående väststödda kriget mot Ryssland med Ukraina som uppmarschområde.

Strateger bedömer att Sverige och Finland kan bli nästa uppmarschområde efter att Ukraina kapitulerat mot Ryssland. Detta antyds även i svenska Public Service-kanaler.

I maj 2024 skriver Sveriges Radio att en viktig roll för Sverige som NATO-land blir att:

”…underlätta för andra länders styrkor att ta sig till gränsen mot Ryssland. Sverige blir vad som på försvarsspråk kallas för ett uppmarschområde.”

Sveriges Radio tar som exempel upp en militärövning ”där amerikansk trupp med svensk hjälp tog sig från USA och Norge till Finland via bland annat Boden”.

SVT skriver:

”Sverige skulle sannolikt bli ett viktigt uppmarschområde i händelse av kris eller krig i norra Europa, därför kan det bland annat bli aktuellt att rusta upp vägar, järnvägar och hamnar.”

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq