Uppgifter: Ryssland attackerade ”NATO-byggnad” i Poltava – 600 skadade och 190 döda

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 17:15
- NewsVoice redaktion
Rysk missilattack mot en militär utbildningsbyggnad i Poltava den 3 sep 2024. Privata bilder
Rysk missilattack mot en militär utbildningsbyggnad i Poltava den 3 sep 2024.

En rysk missilattack mot en militär byggnad i Ukraina dödade 190 och skadade 600 personer, enligt uppgifter från ukrainska medier och Telegram.

Bland de döda och skadade ska det finnas många legosoldater från Väst och militära rådgivare från NATO, inklusive svenskar i vad som kan vara den dödligaste enskilda attacken i ukrainakriget.

Poltava är en historiskt känd stad i centrala Ukraina cirka 303 kilometer sydost om Kiev.

Den ryska militären attackerade, enligt uppgifter från Ukraina, ett utbildningscentret för specialister inom kommunikation och elektronisk krigföring för de ukrainska väpnade styrkorna i Poltava.

Videoklipp från Ukraina sägs visa ögonblicket efter att en rysk Iskander-missil slår ner i det 179:e träningscentret för signaltrupperna i Poltava den 4 september.

Lokala medier beskriver att döda soldaterna från Ukrainas väpnade styrkor fördes bort i flera lastbilar. Den förstörda byggnaden rensas fortfarande på kroppar, enligt den ryska Telegramkanalen Intel Slava (@intelslava).

Ryssland ska först ha attackerat utbildningsbyggnaden och tio minuter senare, även den intilliggande cafeterian.

Västmedia rapporterade om anfallet och bagatelliserade antalet döda och skadade till endast 50 personer och att det rörde sig om ett sjukhus, enligt både ryska och ukrainska kommentarer.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq