Ryska attacken i Poltava – Knockout mot NATO:s proxykrig i Ukraina mot Ryssland

Analys

publicerad Idag 22:57
- Kristoffer Hell
Militärt utbildningscenter i Poltava.
Militärt utbildningscenter i Poltava.

Trots förvirrande nyhetsrapportering om den ryska attacken mot en militär telekrigsskola i Poltava under veckan, synes media överlag ändå överens om att attacken faktiskt ägde rum och att den utgjorde tungt bakslag för Zelenskyregimen i Kiev – så tungt att det ledde till ett strömavhopp på över ett halvt dussin med ministrar ur den ovalda presidenten Volodomyr Zelenskys kabinett.

Inledningsvis försökte Kiev sälja in motgången som ett angrepp mot en ”skola” och ett ”sjukhus”, men tvingades snabbt till reträtt när de misslyckades med att dölja att det handlade om ett militärt utbildningsinstitut, där någonstans mellan 50 och 700 soldater och deras lärare och instruktörer omkom.

SVT om attacken mot ”militärens kommunikationsinstitut” i Poltava:

”51 personer har dödats och över 235 skadats i en rysk attack mot Poltava, enligt ukrainska myndigheter. Det är en av de blodigaste attackerna mot landet i år. ”Poltava upplever en fruktansvärd dag i dag”, skriver försvarsdepartementet på Telegram.”

”Enligt president Zelenskyj ska en utbildningsverksamhet tillhörande militärens kommunikationsinstitut och ett sjukhus ha träffats”.

Västliga systemmedia synes dock fortfarande ängslig att rapportera om närvaron av NATO-officerare och experter från Väst bland de döda.

Ryska Sputnik på kvällen den 6 september:

”Som ett resultat av attacken dödades och skadades omkring 500 specialister. Bland de döda och sårade finns tjänstemän från de ukrainska försvarsstyrkorna och nationalgardet – kommunikationsspecialister, operatörer av radio-elektroniska krigföringssystem, elektronisk underrättelsetjänst, obemannade drönare, såväl som utländska legosoldater från Polen, Frankrike, Tyskland och Sverige, som utbildade den ukrainska militären.”

En västregering som verkar sitta extra illa till här är den svenska, som hävdar att landet inte förlorade en enda själ i attacken, eftersom ingen svensk befann sig i Poltava.

Tobias Billström och bild från den bombade militära utbildningsbyggnaden.
Tobias Billström och den bombade militära utbildningsbyggnaden. Foton: Atlantic Counsil video och x.com/runews

Det här motsägs av ett allt starkare uppgiftsflöde som berättar hur den svenska utrikesministern Tobias Billström hoppade av när det stod klart att den svenska flygplanstillverkaren SAAB, vid den ryska attacken, förlorade en hel avdelning med chefer, ingenjörer och instruktörer (enligt uppgift 20 personer) knutna till den luftburna stridsledningsplattformen ASC 890 som NewsVoice tidigare rapporterat om.

Billströms önskan att fortsätta kalla sig för utrikesminister kan också ha försvagats när han, enligt obekräftade uppgifter, tillsammans med försvarsminister Pål Johnsson kallades upp till slottet där hans majestät Kung Carl XVI läste lusen av de båda för att ha misslyckats.

SAAB ASC 890
SAAB ASC 890. Foto: Försvarsmakten

Dr Glenn Diesen, professor i internationella relationer i Norge, tecknade under veckan upp bilden av ett NATO och Ukraina i mer eller mindre panikartad reträtt, när Moskva, efter två och ett halvt år av återhållsamhet i sin krigföring, till slut tagit av sig silkesvantarna:

”Detta är något man ofta ser i slutfaserna av krig och vad vi nu ser när NATO och Ukraina håller på att förlora kriget – ökande dödssiffror – ofta orsakade av en försvagad strategisk position, resursbrister, ett alltmer oorganiserat ledarskap, liksom en kollaps i stridsviljan överlag.

Glenn Diesen
Glenn Diesen. Foto: NewsVoice

Logistikkedjor som bryter samman. Brist på ammunition och soldater som leder till att allt fler deserterar och kapitulerar. Förstärkningar som uteblir. Fronter som bryts upp och bildandet av enklaver, kittlar, soldaterna faller tillbaka till, ofta under kaotiska omständigheter – vilket underlättare den segrande sidan att slå ut de som är på reträtt.

Jag tror också att vad vi ser är att allt fler hoppar av och blir informatörer för den vinnande sidan. Vi har inga direkt bevis för att detta sker, men de ryska underrättelserna verkar ha förbättrats. Jag tror att Ryssland inte längre kommer att hålla tillbaka utan nu pressar vidare, speciellt som det självt befinner sig under tryck i Kursk och NATO:s ökande benägenhet att angripa det direkt.”

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq