Den ryska folksjälen förklarad

publicerad Idag 7:25
- Kristoffer Hell
Den ryska folksjälen förklarad
Den ryska folksjälen förklarad.

Den 22 september 2024 la den ryska ambassaden i Stockholm upp en 20 minuter lång PR-video på sin Telegramkanal. Filmen kommer ursprungligen från det ryska utrikesministeriet i Moskva och har i svensk översättning titeln: Den ryska kulturkoden: Konsten.

Läsare nyfikna på att veta mer om ett grannland Sverige levt i fred med under två sekler, men som plötsligt blivit en fiende, finner dokumentären nedan. Dokumentären är på ryska med engelsk undertext.

Den ryska ambassaden i Stockholms påannonsering:

”I århundraden har västvärlden försökt lösa mysteriet med den ryska själen. Idag, i den digitala eran, har den fått ett nytt namn — den ryska kulturkoden.

I denna film (utvecklad av Arina Sharapovas skola, TV-presentatör och vice ordförande i det offentliga rummet) blir musik, bildkonst och arkitektur en nyckel till den ryska koden. Till skillnad från litteratur, teater och film kräver dessa konstformer ingen översättning.

Samtidskonst speglar ofta ett svar på förändringar i samhället, och genom konsten kan vi följa hur den ryska kulturen anpassar sig till teknologiska framsteg.

Unga musiker och studenter bjöds in att delta i diskussionen med konstnären Alexei Belyayev-Gintovt, som har skapat målningar och installationer tillägnade Rysslands särskilda roll i världen”.

Den ryska kulturkoden:

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq