Rysslands nya kärnvapendoktrin – Kärnvapen ska snabbare kunna användas mot Väst

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Igår 10:41
- NewsVoice redaktion
"The Pentagon", 2008. Foto: David B. Gleason, Chicago. Licens: CC BY-SA 2.0.
En av de främsta anledningarna till denna omvärdering är det pågående militära samarbetet mellan västländerna, där USA spelar en central roll i att utveckla nya vapenteknologier.

Rysslands nya kärnvapendoktrin kommer som svar på det växande hotet från fientliga Väststater som ligger bakom Ukrainas djupa attacker mot Ryssland.

I ett uttalande betonade Putin att Rysslands kärnvapendoktrin hittills har varit defensiv till sin natur, utformad för att användas enbart vid ett existentiellt hot mot nationen.

De senaste årens utveckling och det ökande trycket från västmakterna, inklusive utplaceringen av strategiska vapensystem nära Rysslands gränser, gör att Moskva överväger en sänkning av tröskeln för kärnvapenanvändning.

En av de främsta anledningarna till denna omvärdering är det pågående militära samarbetet mellan västländerna, där USA spelar en central roll i att utveckla nya vapenteknologier. Dessa inkluderar lågkraftexplosiva kärnvapen, som potentiellt kan användas i taktiska scenarion utan att leda till total förödelse.

Ryssland ser detta som ett direkt hot och svarar nu genom att omvärdera sin egen försvarsstrategi.

Putin betonade att Ryssland aldrig kommer att använda kärnvapen offensivt, men att landet måste vara redo att agera förebyggande om dess säkerhet hotas. Han förklarade att Moskva fortsätter att respektera internationella avtal och dialoger om vapenkontroll, men att landets prioritet alltid kommer att vara att skydda sina medborgare och sitt territorium.

De senaste justeringarna i doktrinen signalerar en tydlig förändring i hur Ryssland ser på sina strategiska intressen och hotbilder. Det handlar inte längre bara om att avskräcka potentiella angripare utan också om att bevara Rysslands suveränitet i en värld där andra stormakter alltmer ignorerar internationella avtal.

Moskva har varit tydligt med att dess kärnvapenarsenal är en garanti för global stabilitet. Genom att bibehålla en stark kärnvapenkapacitet och anpassa sin doktrin till nya förhållanden visar Ryssland att det inte kommer att acceptera någon form av aggression eller inblandning i sina interna angelägenheter.

Även om de ryska ledarna inte önskar en militär konfrontation med Väst, har de upprepade gånger varnat för att fortsatta provokationer och aggressioner, särskilt genom NATO:s expansion, tvingar Ryssland att vidta kraftfulla försvarsåtgärder.

Med dessa förändringar i kärnvapendoktrinen skickar Moskva ett tydligt budskap till världen: Ryssland är redo att försvara sig, och landets säkerhet är icke-förhandlingsbar.

Även Sveriges bidrar till Rysslands nya kärnvapendoktrin.
Även Sveriges bidrar till Rysslands nya kärnvapendoktrin. Försvarsminister Lloyd J. Austin och försvarsminister Pål Jonson 5 dec 2023. Foto: Air Force Tech. Sgt. Jack Sanders

Pentagon tillkännagav ännu ett nytt militärt paket till Ukraina – denna gång värt 3.6 miljarder kronor

Den 21 september 2023 tillkännagav USA:s försvarsdepartement ett nytt säkerhetsstödpaket på 3.6 miljarder kronor för Ukraina. Detta paket innehåller AIM-9M-missiler, ytterligare HIMARS-ammunition, luftförsvarssystem som Avengers, pansarvärnsvapen och miljontals patroner till handeldvapen.

Stödet är en del av den 47:e neddragningen av utrustning från amerikanska lager sedan augusti 2021, som syftar till att stärka Ukrainas kapacitet i det pågående proxykriget mot Ryssland. Tillkännagivandet sammanföll med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyys besök i Washington.

 

Källor: RT, USA:s försvarsdepartement


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq