Scott Ritter slutar skriva analyser för ryska tidningar efter hot från USA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 15:00
- NewsVoice redaktion
Scott Ritter, Simferopol, Krim, 2023
Scott Ritter, Simferopol, Krim, 2023.

Den fd vapeninspektören vid FN, underrättelseofficeren och politiska kommentatorn Scott Ritter tvingas att sluta att skriva analyser och debattartiklar för ryska tidningar efter att USA beslutat att införa bestraffningar mot amerikanska medborgare som uttalar sig i ryska medier om tex ukrainakriget. NewsVoice har översatt Ritters uttalande på X.

Text: Scott Ritter, 5:e september, källa: X.com

Finansdepartementets åtgärder att införa nya sanktioner mot RT, Sputnik och andra ryska medieorganisationer har gjort det omöjligt för mig att fortsätta mitt arbete som extern medarbetare för RT och Sputnik, liksom att delta i intervjuer och andra samarbeten med andra ryska medier.

Språket i fråga är ganska tydligt när det gäller omfattningen och omfattningen av dess restriktioner:

”Dessutom kan finansinstitut och andra personer som deltar i vissa transaktioner eller aktiviteter med de personer som omfattas av sanktioner utsätta sig för sanktioner eller bli föremål för en verkställighetsåtgärd.

Förbuden omfattar att lämna bidrag eller tillhandahålla medel, varor eller tjänster av, till eller till förmån för någon utpekad person, eller att ta emot bidrag eller tillhandahålla medel, varor eller tjänster från någon sådan person.”

Jag förkastar uppfattningen att det arbete jag har utfört under de senaste åren med de nyligen sanktionerade ryska medieorganisationerna har varit något annat än legitim journalistik, vars innehåll har varit faktamässigt korrekt och analytiskt sunt, och alltid av min egen skapelse.

Trots detta är jag fast besluten att följa amerikansk lag och kommer därför att avsluta alla avtalsförhållanden med både RT och Sputnik med omedelbar verkan, samt avbryta mitt deltagande i all medieinteraktion med sanktionerade individer och organisationer till dess att de amerikanska myndigheterna anser att det är lagligt att göra det.

Jag kommer att fortsätta att utöva min yttrandefrihet, vilket inkluderar min förmåga att arbeta som journalist utan statligt inflytande eller kontroll.

Jag är djupt tacksam för den professionalism som alla mina ryska kollegor har visat under de senaste åren och är stolt över att ha lärt känna dem.

Jag beklagar min regerings agerande när det gäller att tysta legitima journalistiska kanaler och ser fram emot den dag då yttrandefriheten och en fri press inte begränsas av ett tvivelaktigt ”ryskt undantag” som strider mot konstitutionella normer och värderingar.

 

Text: Scott Ritter, X.com/RealScottRitter


NewsVoice kommentar

Vi länkar inte direkt till den ryska kanalen RT eftersom EU och Sverige blockerat RT så att allmänheten inte kan nå sajten utan VPN. Blockeringen är en del av det EU- och USA-ledda hybridkriget mot Ryssland.

Blockeringen är även en begränsning av både yttrande- och pressfriheten i Europa samt ett hot mot Ukrainas folk och landets behov av fredsförhandlingar med Ryssland.

USA:s finansdepartement menar istället att sanktionerna mot individer och organisationer handlar om risken för rysk påverkan under USA-valet hösten 2024.

RT:

”På onsdagen meddelade USA:s finansdepartement att man infört sanktioner mot flera ryska medieföretag, däribland RT och ett antal av deras anställda. De amerikanska myndigheterna anklagade mediekanalen för att ” i hemlighet rekrytera ovetande amerikanska påverkare” i syfte att ”undergräva förtroendet för USA:s valprocesser och institutioner” inför presidentvalet den 5 november.”

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Scott Ritter