Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto står fast vid en fredlig lösning i Ukrainakriget trots Västs påtryckningar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 1:35
- NewsVoice redaktion
Hungary's Foreign Minister Peter Szijjarto
Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto, 2024.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto har bekräftat sitt lands åtagande att verka för en fredlig lösning på konflikten i Ukraina, trots att landet står inför betydande påtryckningar från västallierade att ändra sin hållning.

I en intervju med den ryska affärstidningen RBK (rbc.ru) på måndagen lyfte Peter Szijjarto fram de utmaningar som Ungern står inför när det gäller landets ställningstagande mot de pågående fientligheterna mellan Moskva och Kiev.

Szijjarto uttryckte frustration över bristen på konstruktiv dialog från sina motparter och sade:

”När jag presenterar en ståndpunkt för fred blir jag stigmatiserad. De säger att jag är pro-rysk, pro-Putin, att jag nästan är en rysk spion, att jag är en Kreml-propagandist.”

Peter Szijjarto betonade den låga intellektuella nivån i debatten kring konfliktlösningen och påpekade att Ungern bara har mött stigmatisering snarare än substantiella motargument.

Ministern försvarade Ungerns konsekventa vägran att leverera vapen till Ukraina, landets krav på ett omedelbart eldupphör och dess kritik av västvärldens sanktioner mot Ryssland, som landet anser vara ineffektiva och kontraproduktiva.

”Det här hjälper inte till att lösa problemet. Vi kommer att fortsätta att försvara vår position. Vi kommer att behöva stå emot mycket starka påtryckningar, ibland till och med utpressning.”

”Vi kommer att möta krav på att ändra vår ståndpunkt, men vi är inte redo att göra det eftersom detta är det ungerska folkets vilja”, sa Szijjarto.

Peter Szijjarto beklagade också EU:s förskjutning mot vad han beskrev som krigshets och noterade att Ungern och Slovakien befinner sig i minoritet när det gäller deras syn på konflikten.

”Frågan här är inte vad vi tycker om kriget, utan vad vi tycker om hur fred kan uppnås på det kortaste och snabbaste sättet.

”Vi tror att ju mer vapen som levereras, desto längre kommer konflikten att pågå. Vi ser ingen lösning på slagfältet, utan bara vid förhandlingsbordet”, avslutade Peter Szijjarto.

Peter Szijjartos besök i Ryssland nyligen, där han träffade Aleksey Miller, VD för Gazprom, understryker dessutom Ungerns strategiska energiband med Ryssland. Trots kritik från väst försvarade Szijjarto dessa energiavtal och sa att de säkerställer hållbara gasleveranser som är avgörande för Ungern, som är starkt beroende av rysk energi.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq