Censur är farligare än yttrandefrihet

Opinion

publicerad Idag 4:21
Temabild: kvinnlig fotograf/journalist. Bild: Grok
Temabild: kvinnlig fotograf/journalist.

HBL och Svenska Yle skriver att svenska och svenskfinska tidningar lurades av skribenter med falska identiteter. Det är sådana censuranhägare som Staffan Julius som får skribenter med avvikade åsikter att gömma sig.

Budskap om att Sverige borde lämna NATO, demilitarisera Gotland och hindra militärt stöd till Ukraina är inte rysslandvänliga uan snarare sverigevänliga. Det är många svenskar som håller med. Detta gäller även för Finland.

Sverige och Finland har alltid varit demokratiska länder. Att vara patriot innebär inte att hålla med om allt statsministern säger. Att vara patriot innebär att agera och våga uttrycka sin åsikt även om den strider mot vad som massmedia publicerar.

Sverige och Finland har alltid varit Europas blomstande demokratier tack vare sina debattmiljöer. Vi har alltid haft en möjlighet att diskutera vad som är bättre eller sämre och hitta en bättre lösning tillsammans.

Varför väcker ingen misstänksamhet kring budskapet om att Sverige borde skicka soldater till ett krig var som helst, att Sverige borde strunta i miljöfrågor och rusta upp eller att Sverige borde placera kärnvapen på sin mark? Är det sverigevänligt?

Jag anser att det går helt i linje med fiendens intresse av att dra Sverige in i kriget och att Sverige överger sina grundläggande principer och samma sak med Finland.

Den svenska och finska misstänksamheten bekräftar att det är bättre att dölja sin identitet av säkerhetsskäl. För att vi, insändarskribenter, kan inte mer vara säkra på att våra personupgifter inte lämnas vidare av någon misstänkiggörande redaktör som bestämde sig för att leka spionspel.

Journalister måste bevaka yttrandefrihet, men inte begränsa den.

 

Mikael Petersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq