David Gibbs: Det finns en parallell till Afghanistan och hur USA drog in Ryssland i Ukrainakriget

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 oktober 2024
- NewsVoice redaktion
Professor David N. Gibbs
David Gibbs

Den 17 oktober 2024 gästades Stockholm av den amerikanske professorn i historia David N. Gibbs. Han föreläste om USA:s expansiva utrikespolitik och den framväxande militarismen.

David Gibbs anförande hade som utgångspunkt i sin nya bok ”Revolt of the Rich. How the Politics of the 1970s Widened America’s Class Divide” om de rikas revolt och hur 1970-talets politik ökade USA:s klassklyftor.

Som få andra lyckas Gibbs dessutom sätta sina fynd i ett politiskt samtidsljus, som exempelvis i genombrottsverket om krigen i det forna Jugoslavien, ”First Do No Harm. Humanitarian Intervention and the Destruction of Yugoslavia”, från 2009.

Gibbs är erkänd för sin rigorösa hantering av källor och sitt tålmodiga grävande. Det har har gett honom ett rykte som en av de verkligt betydande amerikanska historikerna i modern tid.

Gibbs granskade i föredraget de internationella trådarna som i den senaste boken, med en jämförelse mellan kriget i Afghanistan 1979–1989 och den konflikt av global betydelse som just nu rasar i Ukraina.

David Gibbs analyserar den massivt utökade ekonomiska ojämlikheten i USA, vilken accelererat från och med 1980-talet fram till idag. Gibbs visar oss de politiska rötterna till denna utveckling.

 

Gibbs konstaterar att den sovjetiska invasionen av Afghanistan 1979 var avsiktligt framprovocerad. Han ser nu en parallell till den ryska invasionen av Ukraina.

Arrangörer: Dissidentklubben i samarbete med Folket i Bild/Kulturfront. NewsVoice videospelade in föredraget.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: David Gibbs