”Säkrare i Irak” – Invandrare flyr till Irak efter dödsskjutningar och hot från kriminella i Sverige

"Samtidigt sker flera dödsskjutningar i området på kort tid. Ett mord sker precis utanför restaurangen"

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 13:41
- NewsVoice redaktion
Skarholmen (Skhlm) i Stockholm
Skärholmen (Skhlm) i Stockholm.

Efter närmare tio år av rädsla och våld har ”Amin”, en tidigare restaurangägare i Stockholm, lämnat Sverige för att återvända till sitt hemland Irak. I en intervju med Dagens Nyheter berättar han om den hårda tid han gick igenom, då ett kriminellt nätverk tvingade honom att betala pengar för att slippa trakasserier.

Amin (fingerat namn) beskriver hur nätverket i förorten, där hans restaurang låg, utövade ständiga hot och våldsamma påhopp mot honom.

”Tänk dig hur det känns om du jobbar tio timmar per dag. Och så kommer det någon äcklig person och hotar dig och säger fula saker till dig”.

Amin flydde till Sverige efter USA:s invasion av Irak 2003 med en dröm om ett tryggare liv, och lyckades inledningsvis bygga upp en framgångsrik restaurangverksamhet. ”De första tio åren i Sverige levde jag mina bästa dagar”, säger han, men när ett kriminellt gäng började ta över området förändrades allt.

”Amin försöker få hjälp av polisen. Till en början får han ett bra bemötande. De verkar ta honom på allvar. Men samtidigt sker flera dödsskjutningar i området på kort tid. Ett mord sker precis utanför restaurangen”, skriver DN.

Hoten mot Amin och andra krögare i området blev allt vanligare, och flera gånger blev han fysiskt attackerad. Det normala är att krögare måste betala mellan 10.000 och 50.000 i månaden till de gängkriminella. De som vägrar betala får sina skyltfönster krossade och det kostar minst 10.000 kr att reparera varje gång, säger Amin.

Trots att han försökte få hjälp från polisen, kände han att samhället inte kunde skydda honom. Amin förklarar att många restaurangägare till slut betalar gängen för att undvika att deras verksamheter förstörs. För honom blev situationen ohållbar, vilket ledde till att hans äktenskap sprack och han stängde sin restaurang.

”Det har gått tio år av mitt liv. Jag har förlorat mina barn, jag har förlorat min familj.”

Nu lever Amin återigen i Irak, där han har byggt upp en ny restaurangverksamhet och känner sig tryggare, men han bär på en djup sorg över att ha förlorat kontakten med sina barn och sin familj.

”Jag flyttade till Sverige för att det var ett tryggt land. Nu flyttar jag från Sverige för att det inte är tryggt längre”.

Fotot som Dagens Nyheter använder i sin artikel är från Skärholmen i Stockholm.

 

Källa: Krögaren lämnar Sverige efter gängvåldet: ”Säkrare i Irak”, Dagens Nyheter


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq