USA-stödda Israel attackerade militära mål i Iran under natten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 oktober 2024
- NewsVoice redaktion
iran attacked
Bild på en brand i Theran efter den israeliska attacken.

Efter att 100 000-tals palestinier i Gaza och 2600 civila libaneser dödats av Israel, attackerar landet nu Irans militära installationer. IDF bekräftar attacken som en självförsvarsåtgärd mot Iran.

IDF:s talesperson Daniel Hagari säger:

”Som svar på månader av kontinuerliga attacker från regimen i Iran mot staten Israel – genomför Israels försvarsmakt just nu precisa attacker mot militära mål i Iran.” ”Vår defensiva och offensiva kapacitet är fullt mobiliserad. Vi kommer att göra vad som än krävs för att försvara staten Israel och Israels folk.”

Irans försvarsmakt bekräftade också attacken. Kommentarer strömmar ut på sociala medier.

”Den sionistiska regimen genomförde många provokationer tills Iran beslutade att de måste svara efter att deras ambassad bombats i Damaskus.”Seyed Mohammad Marandi, iransk forskare

”Be för Israel ” – USA:s senator Ted Cruz

Irans högste ledare sägs ha beordrat militären att förbereda sig för krig mot Israel.

Vid 5-tiden lokal tid i Teheran på lördagsmorgonen kom rapporter om att Israel genomförde även en andra våg av attacker mot andra platser i landet, rapporterar CNN.

I flera omgångar under natten hördes explosioner i huvudstaden Teheran. Klockan 05.00 på lördagen meddelade Israel att attacken var över. Enligt amerikanska försvarskällor deltog USA inte i attacken.

Irans luftförsvarsstyrka:

”Till det aktade iranska folket, härmed rapporteras att trots tidigare varningar från Islamiska republikens myndigheter till den kriminella och olagliga sionistregimen att avstå från alla äventyrliga handlingar, riktade denna illegitima regim, i en provokativ handling, militära centra i provinserna Teheran, Khuzestan och Ilam tidigt i morse.

Denna aggressiva handling fångades framgångsrikt upp och motverkades av landets integrerade luftförsvarssystem, vilket resulterade i begränsade skador på vissa platser.

Omfattningen av denna incident är för närvarande under utredning. I detta sammanhang uppmanas allmänheten att upprätthålla solidaritet och lugn, och det begärs att nyheter relaterade till dessa händelser följs genom nationella medier och undviker att uppmärksamma de rykten som sprids av fiendens medier.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: IranIsrael