Israel attackerar Libanon med marktrupper efter dödliga bombningar av civila områden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 11:40
- NewsVoice redaktion
Israel ground attack

Israel har inlett en invasion av Libanon främst riktad mot Hezbollah. Aktionen följer två veckor av intensiv bombning som har krävt över 1000 civila liv och tvingat en miljon människor på flykt.

IDF:s senaste manöver markerar ett nytt skede i den långvariga konflikten med Hezbollah, en Iranstödd grupp som har varit en betydande aktör i regionen.

Israeliska tjänstemän har betonat att det inte finns några planer på en långvarig ockupation av Libanon. Samtidigt har Hezbollah svarat med attacker mot israeliska soldater i norra Israel, i ett tydligt försök att försvara sina positioner.

Hezbollah, som befinner sig i en ledarskapskris efter att deras långvarige ledare Hassan Nasrallah mördades i en israelisk attack, har lovat att fortsätta striden i solidaritet med palestinierna i Gaza.

Den israeliska säkerhetskabinetten har beskrivit denna markoperation som ”nästa fasen” i deras pågående krig mot Hezbollah. Operationen innebär att israeliska soldater för fjärde gången på nästan 50 år har gått in på libanesisk mark, senast under det 34 dagar långa kriget mellan Israel och Hezbollah 2006.

Israels bombningskampanj under de senaste veckorna har inte bara resulterat i dödsfall utan också förstört ett stort antal civila hem och skapat en humanitär kris i Libanon.

Trots påtryckningar från USA, en nära allierad till Israel, att nå ett eldupphör med Hezbollah, har Israel fortsatt sin militära offensiv. Israels officiella motivering till de pågående operationerna är att säkerställa tryggheten för civila i norra Israel, där Hezbollahs raketattacker har intensifierats.

Hezbollah har å sin sida fördömt Israels handlingar och lovat att snart utse en ny ledare efter Nasrallahs död. Gruppen står fast vid sitt engagemang att kämpa mot Israel, särskilt som en gest av stöd för Gazas befolkning.

Medan konflikten eskalerar, fortsätter regionen att vara en brännpunkt för spänningar, och omvärldens krav på fredliga lösningar växer sig allt starkare. Dock tyder Israels senaste militära drag på att en sådan lösning kan vara långt borta, medan lidandet bland befolkningen på båda sidor ökar.

 

Källor

  • CNN: CNN.com live reports
  • RT.com: Israel invades Lebanon (RT är blockerad i EU i det pågående hybridkriget mot Ryssland)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq