Irans kronprins Reza Pahlavi: ”Detta är inte det iranska folkets krig. Det är Ali Khamenei och hans regims krig”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 7:13
- NewsVoice redaktion
Irans kronprins Reza Pahlavi
Irans kronprins Reza Pahlavi.

Reza Pahlavi som är den äldste sonen till Mohammad Reza Pahlavi, den siste shahen av Iran gav ett fredstal till Mellanöstern den 7:e oktober. Pahlavi var före den islamiska revolutionen 1979 den siste tronarvingen. Pahlavi bor i dag i USA. Han grundade det Iranska nationella rådet, en oppositionsgrupp i exil, och är en framträdande kritiker av Irans islamiska regering.

Reza Pahlavis tal:

”Mellanöstern, civilisationens vagga, är rik på berättelser om stora kungar, profeter och filosofer. Från Cyrus till Moses till Ibn Khaldoun har våra nationer gett världen några av dess största visionärer. Ledare som Anwar Sadat, kung Hussein, Menachem Begin, kung Faisal och även min far tog på sig manteln att söka fred för våra folk.

Men i 45 år har alltför många av oss tvingats leva i rädsla. Rädsla för nästa terroristattack. Rädsla för krig. Rädsla för ekonomisk instabilitet. Rädsla för kärnvapenutpressning. Det beror på att mitt land för 45 år sedan togs som gisslan av en radikal regim som inte bara försöker hålla mitt folk i bojor, utan även exportera sin revolution till era länder och ert folk.

Regimen i Teheran är ansvarig för hundratusentals oskyldigas död: Iranier, araber och israeler. Kristna, muslimer och judar. Den underlättade attacken den 7 oktober. Den underblåste sekteristiska konflikter i Syrien, Irak, Libanon och Jemen. Den försöker avsätta det hashemitiska kungadömet och delegitimera väktaren av de två heliga moskéerna. Den använder palestinier som mänskliga sköldar.

Och nu har de fört vår civilisations vagga till randen av ett regionalt krig.

Och därför kommer jag idag till er med ett budskap: detta är inte det iranska folkets krig. Det är Ali Khamenei och hans regims krig.

Tyrannen i Teheran döljer sin krigshets i iransk nationalism. Men han talar inte för vår nation. De brott som hans regim har begått mot er, våra grannar, är en skymf mot iranier och våra värderingar.

För oss iranier kommer inte stolthet över vår nation och kärlek till vårt land till priset av hat, antagonism eller chauvinism.

Mina landsmän har gång på gång visat att de inte vill att Irans rikedomar ska användas till att underblåsa krig, främja instabilitet eller finansiera terrorism.

Iranierna är inte er fiende. Det är den islamiska republiken som är vår gemensamma fiende. Fienden till alla fredssökande människor i våra regioner, oavsett vilken nation de kommer ifrån eller vilken tro de utövar.

Så jag säger till er, våra vänner i hela Mellanöstern: vår region förtjänar så mycket bättre, men för att lyckas måste först den här regimen, som har hållit oss som gisslan i nästan ett halvt sekel, bort.

Mellanöstern är alltför välbekant med oro och omvälvningar. Så jag vet att ni kanske fruktar att förändring kommer att leda till kaos. Men frukta inte. Vi kommer inte att tillåta att ett maktvakuum följer på denna regims kollaps.

Det finns en stor koalition av patriotiska iranier, både hemma och utomlands, som är redo att träda in för att tjäna vår nation och skapa fred i vår region.

Jag har sagt till mina landsmän att jag kommer att göra min plikt.

Jag kommer att träda fram – på deras uppmaning – för att övervaka denna fredliga övergång till demokrati och Irans återkomst till nationsgemenskapen.

Fred är varken en historisk relik eller en avlägsen dröm. Det är ett löfte som vi är skyldiga oss själva och våra barn, och tillsammans kan vi göra det till verklighet.”

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Reza Pahlavi