Läckta amerikanska dokument avslöjar Israels förberedelser för ett anfall mot Iran

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 oktober 2024
- NewsVoice redaktion
Israel-Iran-US War
Amerikanska stridsfartyg i närheten av Iran tidigare i år.

Högt klassificerade amerikanska underrättelsedokument som beskriver Israels militära förberedelser för potentiella attacker mot Iran har dykt upp på nätet, vilket har utlöst en stor utredning av amerikanska myndigheter. Avslöjandet antyder hur djupt involverat USA är i ett potentiellt krig mot Iran.

De läckta dokumenten dök först upp på Telegram-kanalen ”Middle East Spectator”, som är känd för sin kritiska hållning mot Israel. Dokumenten är daterade den 15 och 16 oktober och började cirkulera på nätet i den 18 oktober.

Enligt en artikel i CNN framgår det av ett av dokumenten från Pentagons National Geospatial-Intelligence Agency att Israels försvarsmakt (IDF) från och med den 16 oktober aktivt deltog i förberedelser av ammunition och hemliga drönaraktiviteter, sannolikt i väntan på en attack mot Iran.

I ett annat dokument beskrivs en omfattande militärövning som genomfördes av det israeliska flygvapnet den 15-16 oktober, vilket tyder på beredskap för storskaliga operationer. Övningen beskrevs i dokumentet som en ”övning med stora styrkor”.

Äktheten i dessa amerikanska dokument bekräftades av en icke namngiven amerikansk tjänsteman som uttryckte stor oro över läckan. Tjänstemannen avslöjar att en utredning för närvarande pågår för att spåra ursprunget till läckan, med fokus på att avgöra vem som hade tillgång till dessa känsliga filer.

Denna säkerhetslucka kommer i en tid av ökade spänningar mellan Iran och Israel. Iran sköt den 1:a oktober nästan 200 ballistiska missiler mot Israel som vedergällning för händelser relaterade till konflikten i Gaza och morden på högt uppsatta personer i Hamas och Hizbollah.

Israel lyckades fånga upp en del av dessa missiler och det enda rapporterade dödsoffret var en palestinsk man från Västbanken som dödades av fallande raketskrot.

”Om det är sant att Israels taktiska planer för att svara på Irans attack den 1 oktober har läckt ut, är det ett allvarligt brott ”, sa Mick Mulroy, tidigare biträdande försvarsminister för Mellanöstern och pensionerad CIA-officer, till CNN.

Israel har ännu inte tillkännagivit några specifika vedergällningsåtgärder, men uttalanden från premiärminister Benjamin Netanyahus kansli tyder på att eventuella åtgärder kommer att vidtas i enlighet med Israels nationella intressen och potentiellt riktas mot militära installationer i Iran.

The Middle East Spectator hävdade att filerna postades av en anonym källa på Telegram, som inte avslöjade sin identitet. Kanalen betonade att den saknade direkt koppling till läckan.

USA arbetar ihärdigt för att begränsa konsekvenserna av detta oväntade avslöjande.

CNN skriver att amerikanska tjänstemän förväntar sig att Israel kommer att attackera Iran före den 5 november, en händelse som skulle göra explosiviteten i Mellanöstern helt synlig för allmänheten bara inom några dagar innan det amerikanska presidentvalet.

Mordförsök på Netanyahu

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagar den iranskstödda väpnade gruppen Hizbollah för att i lördags ha försökt döda honom och hans fr. Målet var hans semesterhus.

På lördagsmorgonen sågs tre drönare flyga mot kuststaden Caesarea i norra Israel. Två drönare fångades upp av Israels robotar (IDF), medan en tredje exploderade nära premiärministerns privata residens.

Netanyahu skriver på X:

”Försöket av Irans ombud Hizbollah att mörda mig och min fru idag var ett allvarligt misstag. Detta kommer inte att avskräcka mig eller staten Israel från att fortsätta vårt rättvisa krig mot våra fiender för att säkra vår framtid.

Jag säger till Iran och dess ombud i dess ondskans axelmakter: Den som försöker skada Israels medborgare kommer att få betala ett högt pris…”

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq