Lavrov: Ryssland och Kina motsätter sig västvärldens försök att behålla sin dominans

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 20:15
- NewsVoice redaktion
Sergej Viktorovitj Lavrov. Press photo: Eduard Pesov
Sergej Lavrov

I en intervju med Newsweek varnade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov nyligen för att västvärldens försök att upprätthålla global dominans hotar den internationella freden, eftersom världen alltmer rör sig mot ett ”multipolärt ögonblick”.

Lavrovs kommentarer lyfte fram Moskvas växande allianser med makter som Kina och betonade vad Kina och Ryssland beskriver som den globala förändringens oåterkalleliga karaktär.

Lavrov förklarade att de nuvarande förändringarna är en naturlig del av maktbalanseringen, med nya inflytandecentra som växer fram i det globala syd och öst.

”Vi bevittnar framväxten av nya maktcentra som prioriterar suverän jämlikhet, civilisatorisk mångfald och ömsesidigt fördelaktigt samarbete”, sa Lavrov.

Han tillade att både Ryssland och Kina delar en gemensam förståelse av denna ”multipolära världsordning”, som återspeglar djupgående förändringar i global ekonomi, finans och geopolitik.

Denna utveckling, betonade Lavrov, är inte bara oundviklig utan också nödvändig. Han noterade att även västländerna, om än sent, har börjat erkänna att denna övergång är oåterkallelig.

Han pekade på den växande betydelsen av regionala sammanslutningar som den Afrikanska unionen, den Eurasiska ekonomiska unionen och Association of Southeast Asian Nations som bevis på den förändrade världsordningen.

BRICS-Expansion Infographic by Visual Capitalist
BRICS Expansion Infographic by VisualCapitalist.com

BRICS

Ett av de mest framträdande exemplen på denna multipolaritet, menade Lavrov, är BRICS. Han beskrev BRICS som en ”modell för multilateral diplomati” och betonade behovet av att FN fortsätter att fungera som en plattform för globalt samarbete och dialog. Lavrov hävdade också att det är alla nationers plikt, inklusive USA:s, att fullgöra sina internationella åtaganden på lika villkor, utan att åberopa sig på exceptionalism.

”Juridisk nihilism kan inte maskeras av mantran om exceptionalitet”, sa Lavrov.

Han anklagade västvärlden för att ha åsidosatt internationell rätt i konflikter som de i Gaza, Libanon, Kosovo, Irak och Libyen.

Lavrov avslutade med att bekräfta Rysslands åtagande att arbeta med Kina och konstaterade att båda länderna delar uppfattningen att ”säkerhet och utveckling är oskiljaktiga och odelbara”. Så länge västvärlden fortsätter att söka dominans, varnade han, kommer de fredsideal som finns inskrivna i FN-stadgan att förbli ouppfyllda.

Vladimir Putin och WangYi, 2018
Vladimir Putin och WangYi, 2018. Foto: Kremlin.ru. Licens: CC BY 3.0

Hans kommentarer kommer i kölvattnet av den kinesiske utrikesministern Wang Yis uttalande om att relationerna mellan Peking och Moskva är de starkaste i historien. Wang Yi betonade att de två nationerna delar en tydlig ståndpunkt i frågor som hegemoni, våldsanvändning, olagliga sanktioner och inblandning i suveräna staters inre angelägenheter.

Lavrovs intervju understryker det fördjupade strategiska partnerskapet mellan Ryssland och Kina, som de ser som en viktig motvikt till västvärldens inflytande i världen. I takt med att den globala ordningen fortsätter att utvecklas signalerar de icke-västliga ländernas växande makt en ny era av geopolitisk nyorientering.

Ukrainakriget

När det gällre Ukrainakriget sa Lavrov:

”Vad jag vill säga är att vi har försökt släcka den här krisen i mer än ett decennium, men varje gång vi sätter överenskommelser på pränt som passar alla så backar Kiev och dess herrar. Det var precis vad som hände med det avtal som slöts i februari 2014: det trampades ned av oppositionen som genomförde en statskupp med stöd av USA.

Ett år senare slöts Minskavtalen, som godkänts av FN:s säkerhetsråd. Även dessa saboterades under sju år, och ledarna för Ukraina, Tyskland och Frankrike, som hade undertecknat dokumentet, skröt efteråt med att de aldrig hade haft för avsikt att uppfylla det.

Det dokument som paraferades i Istanbul i slutet av mars 2022 undertecknades aldrig av Zelensky på uppmaning av hans västerländska överordnade, i synnerhet den dåvarande brittiske premiärministern.

För närvarande ingår det, såvitt vi kan se, inte i vår motståndares plan att återupprätta freden. Zelensky har inte återkallat sitt dekret som förbjuder förhandlingar med Moskva. Washington och dess allierade i Nato ger politiskt, militärt och ekonomiskt stöd till Kiev så att kriget kan fortsätta.

De diskuterar att ge AFU tillstånd att använda västerländska långdistansrobotar för att slå till djupt in på ryskt territorium.

Att ”leka med elden” på detta sätt kan leda till farliga konsekvenser. Som president Putin sagt kommer vi att fatta adekvata beslut baserade på vår förståelse av hoten från väst. Det är upp till er att dra slutsatser.”

”Kostnaderna för konflikten är störst för ukrainarna, som hänsynslöst drivs ut i kriget av sina egna myndigheter för att slaktas där. För Ryssland handlar det om att försvara sitt folk och sina vitala säkerhetsintressen.

Till skillnad från Ryssland fortsätter USA att svamla om någon sorts ”regler”, ”livsstil” och liknande, och förstår uppenbarligen dåligt var Ukraina ligger och vad som står på spel i detta krig.”

USA-valet

Om det amerikanska valet den 5:e november 2024 säger Lavrov:

”Generellt sett gör utgången av detta val ingen skillnad för oss, eftersom de två partierna har nått en samsyn om att motarbeta vårt land.” … ”På det hela taget vore det naturligt för Vita husets invånare, oavsett vilka de är, att sköta sina inhemska angelägenheter, snarare än att leta efter äventyr tiotusentals mil bort från amerikanska kuster. Jag är övertygad om att de amerikanska elektorerna tycker detsamma.”

 

Sammanställning: Torbjörn Sassersson

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq