Netanyahu sträcker ut handen till den iranska oppositionen och går in i Libanon

publicerad Idag 16:25
- Kristoffer Hell
Benjamin Netanyahu, 2017
Benjamin Netanyahu, 2017.

Media rapporterar att Israel, i sitt pågående flerfrontskrig mot det shiamuslimska Teherans olika terroristgrupper i Mellanöstern, gått över gränsen in i Libanon. Samtidigt sträcker premiärminister Benjamin Netanyahu i ett TV-sänt tal ut sin hand till den iranska oppositionen.

Den 30 november 2024 höll Netanyahu ett TV-sänt tal till befolkningen i Iran. Hans budskap var enkelt. Det enda problem Tel Aviv har med det Iran är dess teokratiska shiamuslimska ledarskap, inte dess befolkning.

Netanyahu höll talet några timmar innan IDF rullade in i Libanon, varifrån den av Teheran stödda terroristorganisationen Hizbollah sedan en tid beskjuter Israel med raketer.

Ur TV-talet:

”När Iran äntligen befriats, och den stunden kommer att inträffa mycket tidigare än folk tror, ​​kommer allt att bli annorlunda. Våra två urgamla folk, det judiska folket och det persiska folket, kommer äntligen att leva i fred.”

Utomordentliga förberedelser

IDF förberedde inmarschen med två spektakulära attacker. De första var att neutralisera tusentals med medlemmar i Hizbollah genom att detonera deras pagers och walkie-talkies i en operation som förmodligen tagit Israel år att förebereda, följt av en luftattack den 27 september 2023 som sätte punkt för organisations ledare Nasrallah existens, en operation där IDF precisionsbombade sig 30 meter ned i marken i den bunker i Beirut där Nasrallah och hans kumpaner hade stormöte.

Frågan är om Iran nu kommer att uppleva ännu en revolution, liknande den 1979 som slutade med att Mullorna tog över det då sekulära Iran och förvandlade det till en shiamuslimsk teokrati, fast nu åt andra hållet, och att landet nu återgår till sina persiska rötter.

En bakgrund som sällans nämns är att medan nationella krafter i Israel vill expandera sitt territorium landet och införliva Gaza, där Israel sedan den 8 oktober 2023 bedriver en antiterroristoperation mot det av Iran stödda Hamas, liksom Västbanken, är krigsmålet för Teheran och dess terroristgrupper, att utplåna Israel.

Den så kallade tvåstatslösning, som FN och delar av det internationella samfundet talar om, har Israel’s fiender, Iran och dess partners världen runt, aldrig varit intresserade av.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq