Vita Huset: Nordkoreanska soldater är legitima mål

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 oktober 2024
- NewsVoice redaktion
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un poserar med trupper
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un poserar med trupper under en inspektion på en militär träningsbas i Nordkorea, den 2 oktober 2024.

Om nordkoreanska soldater går in i konflikten i Ukraina på Rysslands sida kommer de att bli ”legitima militära mål”, säger John Kirby, talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin hävdade på onsdagen att det för närvarande finns ett okänt antal nordkoreanska soldater i Ryssland, och att Pentagon inte vet ”exakt vad de gör”.

Austin tillade att det skulle vara en ”mycket allvarlig fråga ’ om Nordkorea hade för avsikt att ’delta i detta krig för Rysslands räkning”.

John Kirby:

”Men jag kan säga en sak. Om de skickas ut för att strida mot Ukraina, är de lovligt byte. De är rättvisa mål. Och den ukrainska militären kommer att försvara sig mot nordkoreanska soldater på samma sätt som de försvarar sig mot ryska soldater.

Så att döda och skadade nordkoreanska soldater som strider mot Ukraina kan absolut bli verklig om de blir utplacerade.”

Vid en briefing senare på onsdagseftermiddagen sa Kirby för reportrar att ”minst 3.000 ’ nordkoreanska soldater gick in i östra Ryssland tidigare denna månad och sedan dess har skickats till ’flera ryska träningsläger”.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq